Wielomian
miła osoba: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian w(x)=(x−m)(x−2m+3)(x+m+2) ma trzy
różne pierwiastki rzeczywiste, których suma kwadratów jest nie mniejsza niż 11.
6 mar 21:45
Leszek: x1 = m
x2 = 2m −3
x3 = −m −2
x12 +x22 + x32≥11
6 mar 21:49
miła osoba: Wychodzi mi funkcja kwadratowa w postaci: 6m2 −8m+2≥0
Z tego mam m1= 1/3, oraz m2=1
Lecz w odpowiedzi jest powiedziane, że pierwiastki są różne od: m≠1, m≠1/3, m≠3 i nie wiem skąd
to wynika.
6 mar 21:56
Leszek: Dla m = 3 , x1 = x2 = 3 , i podobnie , przeciez jest napisane ,ze pierwiastki maja byc
rozne !
6 mar 22:01
miła osoba: Okej już widzę, dzięki za pomoc!
6 mar 22:02