Liczby zespolone
Lancelot: | | e−1−e | | e−1 +e | |
Mam pytanie jak z tego wyrażenia cos1* |
| + isin1* |
| wyszło coś |
| | 2i | | 2i | |
takiego : sin1cosh1+ icos1sinh1?
6 mar 21:26
Lancelot: Proszę o łopatologicznie wyjaśnienie, krok po kroku
6 mar 21:26
Leszek: Popatrz na definicje funkcji hiperbolicznych : sinh(x) , cosh(x)
6 mar 21:31
Lancelot: I co tam zobaczę
6 mar 21:35
Leszek: | | ex − e−x | | e − e−1 | |
Np.sinh(x) = |
| ⇒ sinh(1) = |
| , podstwa i wykonaj |
| | 2 | | 2 | |
odpowiednie przeksztalcenia !
6 mar 21:41
Lancelot: No właśnie mam problem z tymi przekształceniami
6 mar 21:59
Leszek: | | e−1 − e | |
Wyrazenie : |
| mnozysz przez ( i ) licznik oraz mianownik , otrzymasz , ( i*i) = |
| | 2i | |
−1
6 mar 22:06
Lancelot: Chyba rozumiem
6 mar 22:10