Suma prawdopodobieństw?
Curious: Cześć,
nie znam się na rachunku prawdopodobieństwa, ale nurtuje mnie jedna kwestia − czy można jakoś
sumować prawdopodobieństwa?
Tzn. weźmy taki przykład: wiemy, że 3% osób o niebieskich oczach zostanie milionerami i że 2%
blondynów zostanie milionerami.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że niebieskooki blondyn zostanie milionerem?
Z góry dziękuję za pomoc
6 mar 21:20
Leszek: Masz wzor na sumowanie prawdopodobienstw :
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B)
Jezeli : A ∩ B= ∅, to P(A ∪ B) = P(A) + P(B)
6 mar 21:28
wredulus_pospolitus:
Ale powyższy wzór nijak się ma do treści zadania
6 mar 21:33
Leszek: Pytanie dotyczylo sumowania prawdopodobienstw , nie rozwiazalem tego zadania
o milionerach !
6 mar 21:53
Curious: Może źle to nazwałem sumowaniem prawdopodobieństw, ale chodzi mi o rozwiązywanie takich
przypadków jak ten, który podałem.
6 mar 22:16