1 | ||
otrzymamy liczbe większą od | , a jeśli licznik tego ułamka zwiększymy o 1 i mianownik | |
5 |
1 | ||
zmniejszymy o 6 to otrzymamy liczbę mniejszą od | . Co to za ułamek? | |
2 |
x | |
y |
x | x | ||
= | +1/5 | ||
y −4 | y |
x+1 | |
< 1/2 | |
y−6 |
x | ||
Sorry , drugia nierownosc : | > 1/5 | |
y−4 |
p | ||
mamy ułamek | ||
q |
p | 1 | |||
wiemy, że | > | |||
q−4 | 5 |
p+1 | 1 | |||
wiemy, że | < | |||
q−6 | 2 |
2 | 1 | |||
p = 2 odpada, bo wtedy q = 8 + 4 = 12 więc | = | a miał być nieskracalny | ||
12 | 6 |
3 | ||
p = 3 ... q = 8 + 9 = 17 −> ułamek | ||
17 |
3 | 3 | 3 | 1 | ||||
= | > | = | |||||
17 − 4 | 13 | 15 | 5 |
3+1 | 4 | 4 | 5 | 1 | |||||
= | < | < | = | ||||||
17 − 6 | 11 | 10 | 10 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |