ciag
olek: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 100. Suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest
równa 660, a suma n+2 jego początkowych wyrazów to 775. Znajdź n
| (100)+(2+n) | |
| *(2+n)=775 zrozbilem układ z tego ale nie wychodzi mi n∊N cp źle |
| 2 | |
6 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
dlaczego zakładasz że a
n = n oraz a
n+2 = n+2
6 mar 19:27
wredulus_pospolitus:
a
n = 100 + (n−1)r
a
n+2 = 100 + (n+1)r
6 mar 19:28
salamandra: założył tak jak ja niedawno
6 mar 19:29
olek: aha fakt spróbuje inaczej
6 mar 19:30
Mila:
| | 100+100 + (n−1)r | |
1) |
| *n=660⇔(200+n*r−r)*n=1320 |
| | 2 | |
2)775=660+a
n+1+a
n+2
115=100+n*r+100+(n+1)*r⇔2nr+r=−85
3)
(200+n*r−r)*n=1320
2nr+r=−85
========
n=8 i r=−5
7 mar 23:40