Teoria liczb
AHQ: Dzień dobry

Potrzebuję pomocy w rozwiązywaniu zadań z teorii liczb. Chodzi mi głównie o kongruencję,
twierdzenie chińskie o resztach, twierdzenie Bezouta, Fermata itd. Bardzo proszę o wyjaśnienie
podstawowych chwytów na jasnych przykładach, jak wygląda zastosowanie tych twierdzeń
Oto kilka zadań:
UWAGA jako ,,='' rozumiem ,,przystaje do'' (nie wiem czy jest taka komenda)
Zadanie 1.1 Wiedząc, że x należy do przedziału [0;1200] rozwiąż następujący układ
kongruencji
| ⎧ | x=3 (mod 5) | |
| ⎜ | x=3 (mod 6) | |
| ⎨ | x=1 (mod 7) |
|
| ⎩ | x=0 (mod 11) | |
Zadanie 1.2 Wyznaczyć x jeżeli x
2=1 (mod 144)
Zadanie 1.4 Liczba naturalna n jest iloczynem k różnych liczb pierwszych nieparzystych.
Ile istnieje takich liczb całkowitych dodatnich a < n, ze liczba a
2 − 1 jest podzielna przez
n?
Zadanie 1.8 Wyznaczyć ostatnie trzy cyfry liczby 2008
2007...21
Oczywiście ! Nie oczekuję pustego rozwiązania zadań, ale wskazówek, wyjaśnień itp.
Może jedno jako przykład

Wszystkie drogocenne rady byłych olimpijczyków i pasjonatów OM mile widziane
6 mar 19:16
Adamm:
Nie ma komendy, ale jest symbol na górze (kliknij inne).
1.1
Po kolei.
x = 3 (mod 5)
x = 3 (mod 6)
x = 3 lub 9, 15, 21, 27 (mod 30)
Teraz wybieramy ten który jest = 3 mod 5, czyli 3
Zatem ten układ dwóch równań jest równoważny
x = 3 (mod 30)
Itd.
6 mar 19:28
AHQ: Skąd sugestie tych liczb: 9,15,21,27 ?
Czy jeżeli 5 I x−3 oraz 6 I x−3 to z tego wprost nie wynika, ze również i 30 musi dzielić x−3 ?
6 mar 20:03
Saizou :
Można też tak
x ≡ 3 (mod 5) →x=5k+3
Wstawiam to do kolejnych równań
5k+3 ≡ 3 (mod 6) → 5k ≡ 0 (mod 6) → k ≡ 0 (mod 6) → k = 6l
5k+3 ≡ 1 (mod 7) → 5k ≡ −2 (mod7) /*3 → k ≡ −6 (mod 7) → k ≡ 1 (mod 7)
5k+3 ≡ 0 (mod 11) →5k ≡ −3 (mod11) /*2 → −k ≡ −6 (mod 11) → k ≡ 6 (mod 11)
wstawiam wyznaczone k =6l do 3 i 4 równania
6l ≡ 1 (mod 7) → −l ≡ 1 (mod7) → l ≡ 6 ( mod 7) →l = 7p+6
6l ≡ 6 (mod 11) /*2 → l ≡ 1 (mod 11)
Wstawiam l do ostatniego równania
7p+6 ≡ 1 (mod 11) →7p ≡ 6 (mod 11) /*8 →p ≡ 4 (mod 11) → p=11m+4
x = 5*6*(7*(11m+4 )+6) +3 = 2310m +1023
6 mar 22:50
Adamm:
Bierzesz 3 i dodajesz kolejno szóstkę
7 mar 09:18
AHQ: Ok, już rozumiem. Czy polecacie Panowie jakąś dobrą literaturę na ten temat ?
7 mar 10:10
Adamm:
Ponieważ NWD(x−1, x+1)∊{1, 2}, to
(x−1)(x+1) = 0 (mod 16*9)
⇔
(x−1)(x+1) = 0 (mod 16)
oraz
(x−1)(x+1) = 0 (mod 9)
(x−1)(x+1) = 0 (mod 9)
⇔
x = ±1 (mod 9)
(x−1)(x+1) = 0 (mod 16)
⇔
x = ±1 (mod 8)
Mamy 4 możliwości
x = 1 (mod 9) i x = 1 (mod 8)
skąd x = 1 (mod 9*8) ⇔ x = 1 lub 73 (mod 144)
reszta analogicznie
7 mar 11:20
Adamm:
nn−1...1 = C(n)
chcemy policzyć C(2018) mod 103
C(2018) = 0 (mod 8)
by obliczyć C(2018) mod 53, obliczymy C(2017) mod φ(53), φ(53) = 52*4
C(2017) = 1 (mod 4)
by obliczyć C(2017) mod 52, obliczymy C(2016) mod φ(52), φ(52) = 5*4
C(2016) = 0 (mod 4)
C(2016) = 1 (mod 5)
i stąd obliczamy C(2016) mod 5*4
7 mar 11:42
Adamm:
n = p...q − rozkład na liczby pierwsze
To
a = ±1 (mod p)
...
a = ±1 (mod q).
Zauważ, że 1 ≠ −1 (mod p) itd.
Czyli takich liczb a jest 2m(n), gdzie m(n) to liczba czynników
w rozkładzie n na liczby pierwsze.
7 mar 12:00
AHQ: Okay, postaram się to zrozumieć , dzięki
7 mar 12:54
Mariusz:
AHQ znasz Chińskie twierdzenie o resztach ?
x=3 (mod 5)
x=3 (mod 6)
x=1 (mod 7)
x=0 (mod 11)
x≡3 mod 30
x≡1 mod 7
x≡0 mod 11
Rozszerzony algorytm Euklidesa
30=4*7+2
2=30−4*7
7=3*2+1
1=7−3*2
1=7−3(30−4*7)
1=13*7−3*30
x≡3 mod 30
x≡1 mod 7
x≡0 mod 11
x≡183 mod 210
x≡0 mod 11
210=19*11+1
1=210−19*11
−38247 mod 2310
210*1*0−19*11*183
209
183
627
1672
209
38247
−38247 mod 2310
−16
−38247:2310
2310
15147
13860
−1287
2310
−1287
1023
x≡1023 mod 2310
x=1023 + 2310k , k∊ℤ
i ty wybierasz tylko te które należą do podanego przez ciebie przedziału
16 mar 08:36