Geometria
AHQ: Dany jest trójkąt ostrokątny ABC oraz punkt P leżący na stycznej do okręgu opisanego
na ABC w punkcie A. Rzuty punktu P na boki AB i AC tego trójkąta oznaczmy
przez F i E. Wykaz, ze prosta EF jest prostopadła do BC.
6 mar 18:46
wredulus_pospolitus:

wybacz ... ale jak niby ma wyglądać rzut punktu P na bok AB
6 mar 18:50
janek191:

Może zamiast na boki AB i AC powinno być na proste AB i AC ?
6 mar 19:59
AHQ: Tak, dokładnie. Kolejny raz polecenie niezbyt jasne. Mój błąd
6 mar 20:11
AHQ:

Sprawdzi ktoś ?
Wykażemy, że ΔGFB jest prostokątny.
Niech ∠QAC=α
Wtedy również ∠ABC=∠PAE=α
Zauważmy, że na AEPF można opisać okrąg. ∠EFP zatem rowny jest α (jest oparty na tym samym
łuku co ∠PAE.
∠AFE=∠GFB = 90−α
Po zsumowaniu kątów w ΔGFB otrzymujemy, że ∠FGB=90 c.k.d
7 mar 14:30