2 zadanka kombinatoryka
Gangster: 2 zadanka z kombinatoryki.
1. ustawiamy 96 osob tak aby 2 osoby A i B staly obok siebie.
Oblicz na ile sposobow mozemy je ustawic w
a. W 1 szeregu (moja odp 94!*93*2)
b. W 2 szeregach po 48 os. (moja odp 46!*45*48!*2)
c. W 3 szeregach po 32 os (moja odp 30!*29*32!*32!*2)
Zadanie 2
ze zbioru ( −3 −2 −1 0 1 2 3 4 5 6) losujemy 3 razy ze zwracaniem po jednej liczbie kolejne
wylosowane cyfry zapisujemy jako wspolczynniki a b c funkcji f(x)= ax2 +bx +c. oblicz na ile
sposob mozna utworzyc
a. Wzor fynkcji rosnacej (moja odp 6)
b Wzor funkcji ktorej wzor mozna zapisac jako (−∞, d) (moja odp 300)
6 mar 16:48
janek191:
a) 95*2*94 ! = 2*95 !
6 mar 16:52
Jerzy:
1a) dwie osoby możesz ustawić na 95 pozycjach, czyli: 95*94!*2!
6 mar 16:52
janek191:
z. 2 a)
1*6*10 = 60
6 mar 16:55
Gangster: 1 fakt nie wiem skad wzialem 93, b i c dobrze?
dlaczego w zad 2a 60? mozesz objasnic?
mozesz mi rozpisac te przyklady ktore sa zle?
6 mar 17:01
janek191:
2 a) f(x) = a x2 + b x + c
a = 0
b ∊ { 1,2,3,4,5,6}
c ∊{ −3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6}
6 mar 17:04
gangster: No tak, tam bylo rosnacej a ja liczylem dla malejacej, ale tym zamym rozumowaniem czyli, jesli
polecenie brzmialoby dla f. malejcej odp bylaby rowna 30?
6 mar 17:22
gangster: i jak w 1 zapisac podpunkt b i c?
bo to bedzie 46!*47*48!*2
6 mar 17:24
wredulus_pospolitus:
b) 94*2*94!
popatrz na te dwa szeregi tak jakby były ustawione jeden za drugim −−− czyli tak jakby to był
jeden szereg w połowie przedzielony jakąś barierą.
A i B nie mogą znaleźć się w innych szeregach, dlatego miejsca "48 i 49" nie mogą być przez
nich wybrane.
Pomijając to, wszystkie inne możliwości które były w (a) są dopuszczone.
(c) poprzez analogię 93*2*94!
6 mar 17:48
wredulus_pospolitus:
2b) −−−− nie rozumiem treści.
Wzór funkcji można zapisać jako przedział

Może zbiór wartości funkcji
6 mar 17:50
Jerzy:
@Bleee, a co będzie, jak zajmą miejsca 47 i 50 ?
6 mar 18:02
Jerzy:
A może tak:
AB wyłączamy z grupy. Z 94 osób tworzymy grupy 46 elementowe i dołączamy do nich AB.
W tych grupach postępujemy jak w 1a) , a pozostałe grupy 48 osobowe permutujemy.
6 mar 18:14
6 mar 18:16
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− nie bardzo rozumiem Twoje pytanie
Mamy dwa szeregi
pierwszy z miejscami 1 do 48
drugi z miejscami od 49 do 96
"AB" można ustawić na 47 + 47 = 94 miejsc
*2 −−−permutacja
94! −−− dokładamy pozostałych ludzi
94*2*94!
6 mar 18:43
wredulus_pospolitus:
Jeżeli szeregi są nierozróżnialne ... no to dzielimy przez 2!
a w (c) przez 3!
6 mar 18:45
Jerzy:
Pokaż mi jak to działa na grupie {1,A,2,4,B,3} w dwóch rzędach.
6 mar 19:38
wredulus_pospolitus:
{1,A,2,4,B,3} −−−− na dwa rzędy po 3 osoby
więc mamy (2+2)*2*4! = 192 możliwości ... niech będzie że rzędy są nierozróżnialne ... więc 96
możliwości
1AB 234 −−− i permutacje 243 (łącznie 6)
2AB 134 −−− i permutacje 134 (łącznie 6)
3AB 124 −−− i permutacje 124 (łącznie 6)
4AB 123 −−− i permutacje 123 (łącznie 6)
co daje łącznie 24 przypadki
AB1 234 −−− i permutacje 243 (łącznie 6)
AB2 134 −−− i permutacje 134 (łącznie 6)
AB3 124 −−− i permutacje 124 (łącznie 6)
AB4 123 −−− i permutacje 123 (łącznie 6)
kolejne 24 ... łącznie 48
| | 4*2*4! | |
teraz *2 (zamieniamy miejscami A i B) i mamy 96 możliwości = |
| |
| | 2 | |
jeżeli rzędy są rozróżnialne (np. lewy i prawy) to jeszcze *2 i mamy 192 możliwości
6 mar 20:45
gangster: Czyli w koncu jak? bo sa rozne wersje i nie wiem co o tym myslec..
Ja to rozumiem tak: 47*2*46!*48!*2
tok mojego rozumowania:
AB mozemy ustawic na 47 miejsc *2 bo w dwoch szeregach
nastepnie 46osob brakujacych w szeregu w ktorym stoi AB mozemy ustawic na 46!
w drugi szeregu stoi 48osob ktore mozemy ustawic na 48! sposobow
no i na koniec *2 bo mozemy AB zamienic na BA, gdzie robie blad? Czy jest to poprawne
rozumowanie?
6 mar 20:56
wredulus_pospolitus:
więc jeżeli przyjmiemy że te szeregi/rzędy są rozróżnialne to liczba sposobów jest taka jak w
przypadku jednego rzędu z pominięciem sytuacji gdy masz:
X X A B X X (gdzie X to −−− jakieś tam liczby)
X X B A X X (gdzie X to −−− jakieś tam liczby)
6 mar 20:57
wredulus_pospolitus:
To mi wyjaśnij dlaczego żadna z tych 'pierwszych' 46 osób (będących w grupie z A i B) nigdy nie
może być w drugiej grupie (nie z A i B)

Patrząc na grupę podaną przez Jerzego {1,A,B,2,3,4}
Ty od górnie mówisz −−− '1' będzie razem w grupie z A i B a '2,3,4' w tej drugiej i nie ma
zmiłuj się.
I to jest błąd.
6 mar 21:01
wredulus_pospolitus:
Więc autorze −−− zacznijmy od najważniejszego pytania:
Czy te szeregi / rzędy są rozróżnialne czy też nie
6 mar 21:05
gangster: czyli 94*2*94!bedzie poprawnie?
analogicznie c
93*2*94!
6 mar 21:06
gangster: Hmm to jest wlasnie dobre pytanie, Czy one sa rozroznialne? Przepisalem zadanie slowo w slowo
nic wiecej nie ma, tego wlasnie nienawidze w kombinatoryce, co trzeba przyjac? ze sa rozne czy
nie?
6 mar 21:07
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... to co napisałeś o 18:16 jest 'prawie' dobrze, ponieważ:
| | 94! | |
*47*46!*48! *2 = |
| *47*46!*48!*2 = 47*2*94! |
| | 46!*48! | |
*2 <−−− permutacja A i B
I to jest poprawna wartość dla sytuacji gdy te rzędy / szeregi nie są rozróżnialne i zauważ, że
to jest dokładnie tyle co:
6 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
Jeżeli to jest praca domowa to polecam zapisać w dwóch wersja, gdy są rozróżnialne i gdy nie są
rozróżnialne
Gdy nie są −−− te wartości co podałem trzeba podzielić przez (odpowiednio) 2! i 3!
6 mar 21:11
wredulus_pospolitus:
gangster −−− pocieszę Cię ... w prawdopodobieństwie (które niedługo zaczniesz) będziesz mógł
zawsze liczyć tak jakby kolejność była istotna (nawet jeżeli nie jest) i otrzymasz poprawny
wynik.
Więc wtedy nie będziesz się musiał już zastanawiać nad tym
6 mar 21:13
Gangster: NIe no szczerze to skoro sa 2 rzedy to przyjalbym wersje ze sa rozroznialne, odp 94*2*94! jest
do rozroznialnych? Chociaz tyle dobrego z tym prawdopodobienstwem, licze tylko na to ze
kombinatoryka na maturze w maju bedzie taka ze nei bede musial sie zastanawiac ktora opcje
autorzy mieli na mysli a bede mogl sie zajac tylko liczeniem
6 mar 21:29
Gangster: Wredulus, sluchaj mam jeszcze kilka zadanek z kombinatoryki do przeliczenia, moge sie do Ciebie
zglosci na jakims innym portalu i zerknalbys czy poprawnie je rozwiaze? bo tutaj na forum
bedzie ciezko
6 mar 21:32
wredulus_pospolitus:
fotki

czy co
6 mar 21:34
Gangster: Wyslalbym Ci fotki zadan i moich rozwiazac bo pisanie ich tutaj bedzie neico czasochlonne i
bedziemy robic niepotrzebny spam
6 mar 21:36
wredulus_pospolitus:
mail / facebook / skype

Czy inna propozycja
6 mar 21:37
wredulus_pospolitus:
albo (ciekawe czy wiesz co to) gg
6 mar 21:38
Gangster: chyba najlepiej fb lub gg( o ile jeszcze bede pamietal login i haslo) Podaj jedno z dwoch to
Cię dodam
6 mar 21:39
wredulus_pospolitus:
935166 −−− gg
6 mar 21:40
Gangster: napisalem na gg
6 mar 21:41
Jerzy:
@Bleee , rzeczywiście pominąłem permutację AB,czyli jeszcze: *2!
6 mar 22:18