Kombinatoryka
Julka471: Dzien dobry, dzisiaj pisalam rozszerzona matura z operonu i pojawilo sie takie zadanie ktore
mnie calkowicie zgielo, Ile jest wszystkich liczb szesciocyfrowych skadajacych sie z cyfr
{0,1,2} podzielnych przez 60?
Postanowilam ze 0 musi byc na koncu wtedy dzieli sie przez 10 wiec dzieli sie tez przez 2,
pozostalo sprawdzic podzielnosc przez 3, czyli suma cyfr podzielna przez 3, ale jak to zrobic
wypisywac te liczby? Dziekuje z gory za kazda pomoc
6 mar 16:40
wredulus_pospolitus:
Pierwsza cyfra różna od 0, trzy ostatnie to MUSI BYĆ 120.
Gdybyśmy mieli zestaw wszystkich cyfr, to wtedy:
1) pierwszą cyfrą nie może być 0
2) ostatnią cyfrą musi być 0
3) ostatnie trzy cyfry to musi być jedna z poniższych opcji:
a) X60 (X −−− dowolna cyfra <−−− czyli łącznie 10 przypadków tutaj masz)
b) 120
c) 180
d) 240
e) 300
f) 420
g) 480
h) 540
i) 600
j) 720
k) 780
l) 840
m) 900
6 mar 16:44
wredulus_pospolitus:
dobra ... w złą stronę poszedłem
6 mar 16:46
Julka471: no ale liczba 222000 lub 111000 sa podzielne przez 60, a nie maja na koncu 120
6 mar 16:48
janek191:
Są tylko cyfry: 0,1,2.
6 mar 16:48
wredulus_pospolitus:
1) Pierwsza cyfra różna od 0
2) Ostatnie dwie cyfry to 20
Masz 4 miejsc (poza dwoma ostatnim) gdzie wstawiasz różne cyfry
aby liczba była podzielna przez 60 to musi być podzielne przez 20 i 3 ... podzielność przez 20
mamy załatwioną dzięki dwóm ostatnim cyfrom '20'
liczba jest podzielna przez 3 gdy suma cyfr podzielna przez 3
mamy na pewno 2 + 0 = 2 ... więc z pozostałej czwórki suma cyfr musi być równa:
a) 1
b) 1 + 3 = 4
c) 1 + 6 = 7
d) 1 + 9 = 10 > 2*4 <−−− tej sumy już się nie uda osiągnąć

więc masz na pierwszych czterech miejscach:
1x 1 i 3x 0
4x 1
2x 1 i 1x 2 i 1x 0
2x 2 i 2x 0
1x 1 i 3x 2
wyznaczasz ilość liczb dla każdego z tych przypadków
6 mar 16:52
wredulus_pospolitus:
faktycznie .... no to podejście nr 3:
DWIE ostatnie cyfry muszą być postaci:
00 lub 20 <−−− wtedy liczba po podzieleniu przez 10 będzie parzysta, więc będzie podzielna
przez 2 ... więc jest podzielna przez 20
dla końców 20 to co napisałem wcześniej
dla końców 00 analogicznie musisz zrobić
sumy czterech pozostałych cyfr:
a) 3
b) 6
c) 9
i rozpisujesz możliwości
6 mar 16:55
an: ostatnia 0 liczba pozostałe 5 parzyste podzielne przez 3 czyli piąta 2 pozostałe 4 to
kombinacje cyfr
0112
1111
0022
6 mar 17:04
an: piąta 0 lub 2
6 mar 17:07