Część całkowita
Olek: Pokaż, że jeśli x∊Z to [−x]=−[x]−1
6 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
x∊Z ... w takim razie:
dla x < 0 mamy:
−x > 0
[−x] = −x
[x] = x − 1
więc [−x] = −x = −x + 1 − 1 = −(x − 1) −1 = −[x] − 1
dla x≥ 0 mamy:
.... tę część pozostawiam Tobie do rozwiązania (robi się analogicznie)
6 mar 15:31
wredulus_pospolitus:
oczywiście to co napisałem jest głupotą
6 mar 15:31
wredulus_pospolitus:
no dobra ... to co napisałeś jest nieprawdą:
niech x = 0
[−0] = 0 ≠ −1 = −0 − 1 = −[0] − 1
6 mar 15:35
Olek: To widocznie Prowadzący coś, źle podyktował, może miał na myśli całkowite oprócz 0.
Mam takie rozwiązanie tylko go trochę nie rozumiem, bo z definicji części całkowitej
α∊<0,1), a mam założone, że α∊(0,1) co już mi nie pasuje do tego, że x∊Z, bo całkowite mają
α=0.
A więc tak rozwiązanie z ćwiczeń :
−x = −[x] − α
[−x] = [−[x] − α]
[−x] = [−[x] − 1 + 1 − α]
dlatego, że α∊(0,1) mamy [−x] = [[−x]−1]
[−x] = −[x]−1
6 mar 15:54
ABC:
gdyby przekreślić symbol należenia w treści zadania i założyć x∉Z to byłaby równość prawdziwa
6 mar 15:55
Olek: A faktycznie symbol jest przekreślony, nie zwróciłem na to uwagi.
6 mar 15:59
wredulus_pospolitus:
tak jak ABC napisał −−− dla całkowitych to nie będzie się zgadzało bo dla całkowitych mamy
[−x] = −x = − [x]
6 mar 16:00
Olek: to już rozumiem to
6 mar 16:00
wredulus_pospolitus:
a sam dowód:
x > 0
oznaczmy [x] = k wtedy k < x < k+1 −−−> czyli −k > −x > −k − 1
w takim razie [−x] = −k − 1 (bo jak wyżej pokazaliśmy −k−1 < −x < −k)
w takim razie:
[−x] = −k − 1 = −(k) − 1 = −[x] − 1
analogicznie dla x < 0
6 mar 16:07
wredulus_pospolitus:
po namyśle −−− nawet nie trzeba rozbijać na przypadki (x>0 i x<0)
6 mar 16:09