trójkąt
matura:
W trójkąt o bokach długości 5 i 8 wpisano okrąg o promieniu √3
Oblicz długość trzeciego boku
6 mar 11:32
matura:
Przepraszam
jeszcze zapomniałem dopisać ,że obwód trójkąta jest liczbą całkowitą
6 mar 11:34
ford:
x − szukany bok
wykorzystaj wzór Herona i wzór P=p*r gdzie p − połowa obwodu Δ
6 mar 11:39
a@b:

Obwód : 2p=a+13 ⇒ a=2p−13 , p>6,5 i p∊C
P
2=r
2*p
2
ze wzoru Herona P
2=p(p−8)(p−5)(13−p)
(p−8)(p−5)(13−p)=3p
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymujemy równanie:
p
3−26p
2+212p−520=0 i p∊C
.......
p=10
to a=7
======
6 mar 12:02
an: Czy to mogłoby być tak
3<a<13⇒ 16<2p<26
| 5*8 | |
16<2p<26 ⇒ 16< |
| *sinα<26 |
| √3 | |
| √3 | |
2p całkowite spełnia sinα= |
| ⇒ p=10 ⇒a=7 |
| 2 | |
6 mar 13:41