Topologia
WhiskeyTaster: Proszę o sprawdzenie, czy dobrze określam wnętrza, dopełnienia oraz brzegi:
Dla zbioru A ⊆ ℛ wyznaczyć wnętrze, dopełnienie oraz brzeg.
A = ∅:
Int(A) = ∅, bo zbiór pusty jest otwarty, więc maksymalny zbiór otwarty będzie tym zbiorem
cl(A) = ∅, bo zbiór pusty jest domknięty, więc minimalny zbiór zawierający zbiór domknięty jest
zbiorem domkniętym
Bd(A) = ∅\∅ = ∅
A = ℛ
Int(A) = ℛ, bo cała prosta rzeczywista jest zbiorem otwartym, bo dopełnienie jest zbiorem
domkniętym
cl(A) = ℛ, bo ℛ to minimalny zbiór domknięty zawierający ℛ. ℛ jest domknięty, bo dopełnienie ma
otwarte.
Bd(A) = ℛ\ℛ = ∅
A = ℚ
Int(A) = ℚ, bo ℚ jest zbiorem otwartym. Wynika to z jego gęstości, ale także z tego, że ℛ\ℚ
jest domknięty, jako, że są to tylko liczby niewymierne.
cl(A) = ℛ
Bd(A) = ℛ\ℚ
A = ℕ
Int(A) = ∅
cl(A) = ℛ\ℚ (?) tak mi się wydaje, bo zawsze znajdziemy taką liczbę, by jej pierwiastek był
dowolną liczbą naturalną.
Bd(A) = (ℛ\ℚ)\∅
A = ℛ\ℕ
Int(A) = ℚ\ℕ
cl(A) = ℛ
Bd(A) = ℛ\(ℚ\ℕ)
A = ℛ\ℚ
Int(A) = ∅
cl(A) = ℛ
Bd(A) = ℛ\∅
A = [0, 1)
Int(A) = (0, 1)
cl(A) = [0, 1]
Bd(A) = [0, 1]\(0, 1)
A = (0, ∞)
Int(A) = (0, ∞)
cl(A) = [0, ∞)
Bd(A) = [0, ∞)\(0, ∞)
5 mar 21:19
Adamm:
Weźmy liczbę wymierną x. Czy znalazłbyś dla mnie r>0, że (x−r. x+r)⊆Q ?
Oczywiście, taka liczba r nie istnieje. Zawsze w (x−r, x+r) znajdziesz jakąś liczbę
niewymierną. Tzn. Q nie jest otwarte. Nie zawiera nawet żadnego zbioru otwartego.
Zatem int(Q) = ∅
7 mar 10:06
Adamm:
cl(N)
Nie oszukujmy się, R to przestrzeń metryczna. (oczywiście cały czas zakładam, że
mówimy tu o R z topologią euklidesową/metryką euklidesową)
Weźmy ciąg xn∊N, zbieżny do x. Nie jest trudne zobaczyć, że ten ciąg musi
być od pewnego miejsca stały. Zatem x∊N. A stąd wynika, że cl(N) = N.
7 mar 10:12