Udowodnienie
Kuba152: Uzasadnij, że ułamek
2n2 − 1
______________
2n + 1 jest nieskracalny
5 mar 00:39
wredulus_pospolitus:
czym jest 'n'
5 mar 00:53
Kuba152: W zadaniu nie mam nic podane odnośnie "n". Więc raczej n∊ R i n≠ −12
5 mar 00:57
wredulus_pospolitus:
raczej

n = 0
| −1 | |
| = −1 <−−− skróciliśmy |
| 1 | |
5 mar 00:59
wredulus_pospolitus:
n = −1
5 mar 01:00
Kuba152: aha...
5 mar 01:01
Kuba152: No bo w poleceniu było tylko to co napisałem powyżej
5 mar 01:01
wredulus_pospolitus:
zapewne n∊N+
5 mar 01:01
Kuba152: Może jakiś błąd był czy coś
5 mar 01:02
Kuba152: O, gdy n∊ N to wtedy wydaje się być logiczne
5 mar 01:03
wredulus_pospolitus:
zauważ, że możemy tak to zapisać;
| | | 1 | |
| (4n2 + 4n + 1 −4n − 3) | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | 2n+1 | |
| | 1 | | (2n+1)2 − 2(2n + 1) − 1 | |
= |
| * |
| |
| | 2 | | 2n+1 | |
jaki z tego wniosek można wysnuć
5 mar 01:05
Kuba152: Czyli wynika z tego, że 12n+1 by był skracalny to
2n+1=1 lub 2n+1 = −1
n= 0 n=−1
5 mar 01:09
Kuba152: Co jest sprzeczne z n∊N+
5 mar 01:09
Kuba152: Dzięki !
5 mar 01:10