stereometria
salamandra:

Wykaż, że nie istnieje stożek, w którym stosunek pola powierzchni bocznej do pola jego
przekorju osiowego równy jest π
H
2+r
2=l
2
H=
√l2−r2
P=r*
√l2−r2
Pb=πrl
Jak to teraz ubrać w słowa żeby to wykazać, o ile to jest w ogole dobrze?
4 mar 22:05
wredulus_pospolitus:
| | π*rl | | l | |
no i wykaż, że |
| ≠ π czyli że |
| ≠ 1 |
| | r√l2 − r2 | | √l2−r2 | |
czyli, że l ≠
√l2 − r2 ... i ciągniesz to dalej
4 mar 22:13
salamandra: No i powiem Ci, że to dobre pytanie, dlaczego l≠ √l2−r2, jak to wykazać
4 mar 22:17
wredulus_pospolitus:
bo r>0 .więc l2 − r2 < l2 ... więc √l2 − r2 < √l2 = l (bo l > r > 0)
4 mar 22:18
wredulus_pospolitus:
więc dowód tego zadania powinien wyglądać tak:
r > 0
r
2 > 0
− r
2 < 0
l
2 − r
2 < l
2 (warunek na l: l > r , potrzebny później )
√l2 − r2 <
√l2
√l2 − r2 < l
| | Pb | | Pb | |
π < |
| czyli |
| ≠ π |
| | Pprzekroju | | Pprzekroju | |
c.n.w.
4 mar 22:21
salamandra: dzięki
4 mar 22:24