matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc !!!!!
kinga:
Rozwiąż równanie 2
x
−
1
+2
x
+
3
=68
24 lut 20:08
Klara:
zapisz tak: 2
x
*
1
2
+2
x
*8 = 68 8
1
2
*2
x
= 68 2
x
= 68*
2
17
2
x
= 8 2
x
= 2
3
x= 3
24 lut 20:12