zadnie ze styczna
jaros: | | 1 | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = 2x3 + mx + 5 w przedziale <−2, |
| > |
| | 2 | |
jeżeli współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu tej funkcji w punkcie o odciętej x0 = 0
jest równy –6.
problemik z tym zadaniem maturalnym bo tak średnio wiem od czego zacząć
4 mar 20:41
salamandra: a=f'(x0)
4 mar 20:43
jaros: hmmm nie rozumiem co mi to daje
4 mar 20:59
wredulus_pospolitus:
to, że dzięki temu wiesz ile równe jest 'm'
f'(x) = 6x
2 + m
f'(0) =
0 + m = m −> stąd m = ...
4 mar 21:04
jaros: m=−6?
4 mar 21:06
wredulus_pospolitus:
da
4 mar 21:07
jaros: lecz co dalej? podstawić −6 i sprawdzić wartości na kranach?
4 mar 21:08
jaros: czy obliczyć zwf tej funkcji
4 mar 21:09
wredulus_pospolitus:
1) podstawiasz za m liczbę −6
2) sprawdzasz wartości w krańcach
3) sprawdzasz czy funkcja ma ekstremum w badanym przedziale
4) jeżeli tak to wyznaczasz jego wartości
5) porównujesz ze sobą wyliczone wartości
4 mar 21:11
wredulus_pospolitus:
to jest tak SZTAMPOWE zadanie (od momentu wstawienia m = −6), że nie powinieneś się pytać 'co
zrobić'.
4 mar 21:12