trapez
kasia :

Z kawałka materiału w kształcie trapezu prostokątnego o podstawach długości 0,15 m i 0,65 m i
dłuższym ramieniu 1,3 m wycięto chustę w kształcie trójkąta równoramiennego, którego podstawa
jest wysokością trapezu (jak na rysunku).
a) Wyznacz wymiary tej chusty. Wyniki podaj z dokładnością do 0,01 m.
b) Oblicz sumę pól skrawków. Wyraź w procentach, jaką część pola trapezu stanowią skrawki.
driver:

h
2=130
2−50
2=16900−2500=14400⇒h=120cm, x=(65+15):2=40cm
y
2=60
2+40
2=3600+1600=5200⇒y=
√5200≈72,11
b) P
T= (a+b)*h:2= 80*120:2=4800cm
2
P
Δ=120*40:2=2400cm
2
P
S=P
T− P
Δ=........
PSPT *100%