Stereometria
Patryk: Cześć,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć z czego wynika, że ostrosłup z poniższego zadania ma równe
krawędzie boczne? Bo już się trochę pogubiłem jeśli chodzi o te długości krawedzi bocznych
jeśli ostrosłup nie jest prawidłowy...
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=23233
3 mar 22:54
salamandra: Bo są nachylone pod tym samym kątem
3 mar 22:56
wredulus_pospolitus:
wynika z zapisu:
wszystkie KRAWĘDZIE nachylone są pod tym samym kątem.
Skoro są pod tym samym kątem nachylone to mamy:
| | H | | H | | H | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | krawędź 1 | | krawędź 2 | | krawędź 3 | |
czyli krawędź 1 = krawędź 2 = krawędź 3
3 mar 22:57
wredulus_pospolitus:
Salamandra już to zapamiętał
3 mar 22:57
salamandra: I nawet nie wiesz jak to ułatwiło dalsze rozumienie tematu..
3 mar 22:58
salamandra: Łopatologicznie− zwróć uwagę ze jak są nachylone pod tym samym katem a byłyby rożnej długości
to nie „skleiłyby” się we wspólnym punkcie
3 mar 22:59
Saizou :

Wynika to z faktu, że wszystkie krawędzie nachylone są pod tym samym kątem do płaszczyzny
podstawy.
3 mar 23:00
wredulus_pospolitus:
Patryk −−− mało tego (co z resztą salamandra też już wie) ... informacja o tym, że wszystkie
krawędzie są pod tym samym kątem mówi nam także precyzyjnie gdzie znajduje się spodek
wierzchołka tego ostrosłupa (w środku okręgu opisanego na podstawie)
3 mar 23:01
Patryk: W tym przypadku to chyba ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem, nie krawędzie ale ta
zasada działa w obydwu przypadkach? Jeśli w ostrosłupie krawędzie boczne lub ściany boczne są
nachylone pod tym samym kątem do podstawy to krawędzie boczne są tej samej długości?
3 mar 23:01
wredulus_pospolitus:
Nie ... w jakim 'tym przypadku'
3 mar 23:03
wredulus_pospolitus:
Inaczej wygląda zasada dla krawędziach pod tym samym kątem, a inaczej przy ścianach bocznych
pod tym samym kątem
3 mar 23:03
salamandra: Gdy ściany boczne są nachylone pod tym samym katem to spodkiem wysokości będzie środek okręgu
wpisanego w podstawę
3 mar 23:04
Patryk: 'tym przypadku' czyli z tego zadania, które podałem w linku

Wiem, że jeśli ściany boczne są
pod tym samym kątem to uwzględniamy okrąg wpisany w podstawe?
3 mar 23:05
Saizou :
krawędzie −> środek okręgu opisanego na trójkącie
ściany −> środek okręgu wpisanego w trójkąt
3 mar 23:05
salamandra: Strona 56 Kiełbasę otwieraj, tam masz napisane ładnie

Lub jak odgrzebiesz mój wątek niedawno gdzie Mila i wredus mi to rozpisali
3 mar 23:05
Saizou :
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości c i kącie ostrym α.
Wszystkie krawędzie boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem β.
Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
3 mar 23:06
salamandra: Masz łatwo, bo przeciwprostokątna będzie średnica okręgu opisanego
3 mar 23:08
Patryk: Ten ziomek pomylił się bo powinno być ściany boczne

ale w rozwiązaniu poniżej jest poprawnie
rozwiązane.
W każdym razie podsumowując, zarówno gdy ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem albo
krawędzie, wtedy krawędzie boczne są równe?
3 mar 23:09
wredulus_pospolitus:
jaki 'ten ziomek'

W treści zadania są krawędzie ... pytałeś się czemu są równe krawędzie ...
więc w TYM zadaniu krawędzie są równe (czyli pod tym samym kątem).
3 mar 23:20
wredulus_pospolitus:
Nie ... jak ściany są nachylone pod tym samym kątem to WYSOKOŚCI tychże ścian są sobie równe
... natomiast same krawędzie nie muszą (i poza jednym przypadkiem nawet nie będą) być równe
3 mar 23:21
Patryk: Dobra, to już wiem wszystko co chciałem. Dzięki wielkie za informacje. A z tym ziomkiem
chodziło mi o to, że powinien napisa ściany boczne, bo we wskazówce do tego zadania jest
napisane, że spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt

Ale Irena z tejże
strony zauważyła błąd w treści i rozwiązała zadanie poprawnie
3 mar 23:30