dowodzenie nier
jaros: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b spełniających warunek a · b = 1, prawdziwa jest
nierówność (1+1/a)(1+1/b)>=4
wymnozyłem, sporwadzilem do wspólnego ułamka otrzymałem a−3ab+b+1.=0 ale nic z tym wiecej nie
umiem zrobic

help
3 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
więc mamy nierówność do udowodnienia:
| | 1 | | 1 | |
L = 1 + a + |
| + 1 = 2 + |
| + a ≥ 2 + 2 = 4 |
| | a | | a | |
musisz wykazać (wielokrotnie to się dowodziło), że dla dowolnej liczby dodatniej zachodzi:
do dzieła
3 mar 18:02
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )=1+ |
| + |
| + |
| |
| | a | | b | | a | | b | | ab | |
Am ≥ Gm
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ 4√1* |
| * |
| * |
| =√1* |
| =1 |
| 4 | | a | | b | | ab | | 12 | |
zatem...
3 mar 18:09
jaros: wreduluspospolitus Dziękuje własnie rozbiłem tak jak ty, dowiodłem to z nier pomiedzy średnia
aryt. i geo. i z tego udowodniłem to, że suma liczby i jej odwrotnosci jest zawsze większ lub
równa 2 leczy czy trzeba to udowadniac czy mozna po prostu napisac? mozna tez skorzystac z
wzoru skrócnomego mnozenia lecz ja wybralem nier pomiedzy srednimi
3 mar 18:14
jaros: Saizou skad wiemy ze srednia lewa to aryt a nie harmoniczna?
3 mar 18:14
Saizou :
Doświadczenie
| | 1 | | 1 | |
chcemy oszacować (1+ |
| )(1+ |
| ) z dołu, wiec raczej nie będziemy typować |
| | a | | b | |
w średnią harmoniczną, bo w zestawie podstawowych średnich właśnie ona jest najmniejsza,
wiec nic niżej nie znajdziemy
3 mar 18:22
jaros: Hmm a da sie ten dowód skonczyć uzywając
1+1/a+1/b+1/ab ≥ 4
√ab/ab


3 mar 18:27
Saizou :
Zapisz to porządnie. Jak nie wiesz jak to zrobić, to tutaj masz instrukcje
matematyka.pisz.pl/forum/przyklady9.html
3 mar 18:37
jaros: | | 1 | | 1 | | 1 | | √ab | |
1 + |
| + |
| + |
| ≥ 4 |
| |
| | a | | b | | ab | | ab | |
3 mar 18:41
jaros: jest git?
3 mar 18:41
Saizou : Skąd masz taką nierówność?
3 mar 18:43
jaros: | | 1 | |
No prawa stona po wymnozeniu jest równa √ |
| |
| | ab | |
3 mar 18:48
jaros: z towjego zapisu sr geometrycznej
3 mar 18:48
Saizou :
Okej, bo zmylił mnie ten
√ab.
po lewej stronie masz
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| ) (zobacz post z 18:09) |
| | a | | b | |
no a po prawej korzystasz z faktu, że ab=1
3 mar 18:54
jaros: znaczy ja mam pytanie czy wyzej wymienione równania dało by sie jeszcze jakoś dopełnić do
kwadratu
3 mar 18:58
jaros: Bo twoim tokiem to mnoze przez 4 i juz otrzymuje wyjsciowa nierownosc
3 mar 18:58
Saizou : Ja na razie nie widzę, czy da się to jakiś przyjemny sposób zwinąć.
3 mar 19:03