stereometria
salamandra:

Zadaie:
Trójkąt równoramienny o obwodzie k obraca się wokół podstawy. Jakie powinny być długości boków
tego trójkąta, aby objętość powstałej bryły była największa>?
tutaj to już w ogóle nie wiem co od czego uzależnić, wyznaczyłem na razie tyle co mogłem, ale
nie wiem czy to się przyda
h=
√b2−r2
b=
√r2+h2
3 mar 15:33
Saizou :

2a+2b=k
a+b=k
r=
√a2−b2
| | 1 | | 2 | |
V=2* |
| *πr2*b= |
| *π*(a2−b2)*b |
| | 3 | | 3 | |
i dalej sam
3 mar 15:41
salamandra: zaraz zrobię, nie wydaje się jednak takie trudne, chyba w drugiej linijce masz błąd, powinno
i w zasadzie spytam− po co jest ten obwód, to "k", skoro nawet tego nie wykorzystamy?
3 mar 15:46
Saizou :
tak, powinno być
tak to jest jak próbuje się dobrać "ładniejsze" zmienne
3 mar 15:48
Saizou :
korzystamy, trzeba go użyć aby zbudować funkcję jednej zmiennej, a nie dwóch
tak jak podałem o 15:41
3 mar 15:49
salamandra: 2h+2b=k
r=
√b2−h2
| | 2 | |
V= |
| π*(b2h−h3), szczerze mówiac nie wiem jak użyć tego "k" w tym momencie |
| | 3 | |
nawet rozbicie na h(b
2−h
2)=h(b−h)(b+h) nie wiele mi daje
3 mar 16:01
Jerzy:
| | k | |
Masz dwie zmienne: h i b , a chcesz mieć jedną, np: b = |
| − h i wstawiasz do wzpru. |
| | 2 | |
3 mar 16:06
salamandra:
f(h)=h(t−h−h)(t−h+h)
f(h)=h(−2h+t)(t)
f(h)=−2th
2+t
2h?
3 mar 16:06
salamandra: o właśnie
3 mar 16:06
Saizou :
zauważ że masz V w zależności od dwóch zmiennych b oraz h, żeby się jednej pozbyć
| | k | | k | |
korzystamy z równości h+b= |
| →b= |
| −h , wówczas Jak wygląda V? |
| | 2 | | 2 | |
+ założenia
b>0 oraz h>0
3 mar 16:08
3 mar 16:10
Jerzy:
Jeśli robisz podstawienie,to musisz zrobić założenia co do t
3 mar 16:10
salamandra: f(h)=−2th
2+t
2h
f'(h)=−4th+t
2
f'(h)=0 ⇔ −4th+t
2=0
−4th=−t
2 / : (−4t)
| | k | | k | | 4k | | k | | 3k | |
b= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
3 mar 16:11
Jerzy:
Aj nie, u ciebie k/2 to stała, więc nic nie zakładasz o t.
3 mar 16:12
salamandra: w przeciwnym wypadku t≠0 by wystarczyło?
3 mar 16:13
Jerzy:
Nieptrzebnie ci zamieszałem, k nie jest zmenną , więc t = k/2 jest nadal stałą.
3 mar 16:15
salamandra: Nie dokończyłem, bo boki u mnie to przecież 2b i 2h, więc
teraz dobrze?
3 mar 16:17
Maturzysta : Hej, dlaczego we wzorze na V podstawiasz b2 w miejscu, w miejsce promienia?
3 mar 16:44
salamandra: r=√b2−h2
3 mar 16:46
Maturzysta : V=23π(√b2−h2)2 * √b2−h2?
Dobrze myślę? Sorki za spam w twoim temacie, ale też ćwiczę optymalizację
3 mar 16:57
3 mar 16:58
Maturzysta : V(h) = 23π(14k2h−kh2)
Tak mi wyszło nie podstawiajac nic, jak pozbyles się π?
3 mar 17:10
Maturzysta : Nie podstawiajac t*
3 mar 17:11
salamandra: | 2 | |
| π pominąłem, bo nie ma ono w ogóle wpływu na miejsca zerowe pochodnej. |
| 3 | |
To tak jakbyś miał funkcję kwadratową:
x
2−3x−4
oraz 2(x
2−3x−4)
1)x
2−3x−4=0
Δ=9+16=25
x1=−1
x2=4
2)2x
2−6x−8=0
Δ=36+64=100
x1=−1
x2=4
3 mar 17:15
Saizou :
zauważ, że f(h)=−2th
2+t
2h to funkcja kwadratowa i pochodna nie jest potrzebna
3 mar 17:29
Maturzysta : Dzięki <3
Ostatecznie wyszło h=k/8, b=3k/8?
3 mar 17:29
Saizou :
| | 3 | |
nie r tylko b = |
| k  |
| | 8 | |
3 mar 17:35
salamandra: wiem Saizou, ale tak jakoś mi się pochodnej zachciało
3 mar 17:36
Saizou :
Na maturze trzeba czas szanować
3 mar 17:41
an:

Czy nie łatwiej i szybciej: robimy rys. j/w jako x oznaczamy szukany bok, piszemy
wzór na objętość bryły
| | 1 | |
V=2* |
| πr2*h jak widać musimy znaleźć zależność r i h od x |
| | 3 | |
| | k | | k2 | |
r2=x2−h2=x2−( |
| −x)2=kx− |
| |
| | 2 | | 4 | |
podstawiamy do wzoru
| | 1 | | 2 | | k2 | | k | | 2 | | 3 | | k3 | |
V=2* |
| πr2*h= |
| π(kx− |
| )( |
| −x)= |
| π*(2kx2− |
| k2x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | |
obliczamy pochodną
| | 2 | | 3 | | k3 | | 2 | | 3 | |
V'= |
| π*(2kx2− |
| k2x+ |
| )'= |
| π*(4kx− |
| k2) |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | |
przyrównujemy do zera i obliczamy ekstrema
3 mar 19:09