stereometria
salamandra:

Zadanie:
W stozek o promieniu podstawy dlugosci R i wysokosci dlugosci H wpisano drugi stozek, którego
wierzchołek leży w środku podstawy danego stozka. Okrąg ograniczajacy podstawę stozka
wpisanego lezy na poweirzchni bocznej danego stożka. Wyznacz dlugość promienia podstawy stożka
wpisanego przy której ma on największą objętość.
dobry rysunek przekroju?
3 mar 13:15
a@b:
dobry
3 mar 13:18
salamandra: dzięki, opłaca się w ogóle tworzącą wyznaczać jakoś za pomocą H i R i później ją jakoś
wykorzystać czy jest to zbędne tutaj?
3 mar 13:23
Saizou :

Opłaca się

I podobieństwo
3 mar 13:26
salamandra: dzięki, zaraz spróbuję
3 mar 13:26
Saizou :
| | 2 | |
Jak się gdzieś nie machnąłem wychodzi odpowiedź r= |
| R |
| | 3 | |
3 mar 13:30
salamandra: A ten odcinek fioletowy to czemu jest H−r?
3 mar 14:25
Jerzy:
Przez pomyłkę.
3 mar 14:26
salamandra: Powinno być H−h, racja?
3 mar 14:27
Jerzy:
3 mar 14:27
salamandra: dzięki
3 mar 14:28
Saizou : Jasne, że H − h, to moja nieuwaga
3 mar 14:34
salamandra: Nie wiem co mam ze sobą przyrównać, chciałem
| H | | H−h | |
| = |
| , ale to mi nic nie da bo nadal bede mial r i h |
| R | | r | |
wyznaczyłem też tworzącą:
H
2+R
2=l
2
l=
√H2+R2
3 mar 14:35
Saizou :
No tak, ale masz napisać funkcję objętości, czyli z proporcji
| H | | H−h | |
| = |
| możesz wyznaczy jedną zmienną w zależności od drugiej. |
| R | | r | |
W ten sposób funkcję dwóch zmiennych V(r, h) "zredukujemy" do jednej zmiennej
3 mar 14:38
salamandra: no ok, załóżmy mam
Hr=RH−Rh
i z tego samego wyznaczyć jeszcze "h"?
3 mar 14:40
Saizou :
nie, bo się zakręcisz jak wyznaczysz h.
i teraz musisz coś podstawić do tego wzoru, wówczas otrzymasz funkcję jednej zmiennej,
której potrafisz obliczyć wartość największą
3 mar 14:42
salamandra: | | RH−Rh | |
nie bardzo rozumiem  czyli mam wstawić za "r", to wyliczone przeze mnie |
| ? ale z |
| | H | |
tego nie ma prawa raczej wyjść
3 mar 14:46
Jerzy:
Dlaczego nie ma prawa ? Dostaniesz funkcję jednej zmiennej.
3 mar 14:48
Jerzy:
Równie dobrze mozesz policzyć h i podstawić do wzoru.
3 mar 14:49
Saizou :
polecam wyznaczyć h, bo masz znaleźć r, dla którego objętość stożka wpisanego będzie
największa.
To takie zadanie z optymalizacji. Zazwyczaj jest do znalezienia jakaś zależność, którą
wykorzystuje się w funkcji maksymalizującej (minimalizującej).
Np. Dany jest prostokąta o obwodzie równym 20. Znajdź prostokąt, którego pole jest największe.
Nasza zależność, to
2a+2b=20 →a=10−b
a funkcje maksymalizująca to P(a,b)=ab
P(b)=b(10−b)
3 mar 14:49
salamandra: | 1 | | R2H2−2R2Hh+R2h2 | |
| *π* |
| *h, wlaśnie dlatego według mnie nie ma prawa, nie wiem co |
| 3 | | H2 | |
dalej z takim czymś
3 mar 14:52
Saizou :
R, H to nasze dane, je traktujesz jako liczby.
3 mar 14:53
Jerzy:
| | π | |
Wyłacz |
| , licznik wymnóż przez h i licz maksimum. |
| | 3H2 | |
3 mar 14:55
salamandra: cyzli co, mogę wstawić dowolną liczbę?
3 mar 14:55
Saizou :
Nie, chodzi o to, że jak będziesz liczyć pochodną, to traktujesz to jako liczby.
3 mar 14:57
Jerzy:
Traktujesz jako stałą. Np: f(h) = 4Hh2 , to f'(h) = 4H*2h = 8Hh
3 mar 14:59
salamandra: | | π | |
f(h)= |
| *(R2h3−2R2H*h2+R2H2*h) |
| | 3H2 | |
f'(h) = 3R
2h
2−4R
2Hh+R
2H
2
o to chodziło Jerzy?
3 mar 15:02
Jerzy:
(R2H2*h − 2R2Hh2 + R2h3)' = R2H2 −4R2Hh + 3R2h2
3 mar 15:03
Jerzy:
3 mar 15:04
salamandra: f'(h)=3R
2h
2−4R
2Hh+R
2H
2
Δ=16R
4H
2−12R
2*R
2H
2=16R
4−H
2−12R
4H
2=4R
4H
2
√Δ=2R
2H
| | 4R2H−2R2H | | 12R2H | | H | |
h1= |
| = |
| = |
| |
| | 6R2 | | 6R2 | | 3 | |
| | H | |
maksimum dla h1, więc h= |
| |
| | 3 | |
i co teraz o ile to jest dobrze?
3 mar 15:11
Jerzy:
No oczywiście to co napisałeś , to tylko pochodna nawiasu , a przed nim musi być stała, bo:
f'[a*f(x)] = a*f'(x)
3 mar 15:13
salamandra: | | | | | | R | | 2 | |
ok, wstawiłem do r= |
| = |
| = R− |
| = |
| R |
| | H | | H | | 3 | | 3 | |
3 mar 15:13
salamandra: chyba w tym wypadku tę stałą mogę pominąć prawda? bo nie liczę konkretnej wartości?
3 mar 15:14
Jerzy:
Tak. Interesują cię miejsca zerowe pochodnej, czyli miejsca zerowe nawiasu.
Dla a ≠ 0 , a*x = 0 ⇔ x = 0
3 mar 15:21
salamandra: dzięki.... troche zagmatwane to zadanie dla mnie było... nie rozumiem tego, że tu coś
traktujemy jako stałą, tu coś tam wyznaczamy w zależności od tamtego, jeżeli wszystkie
optymalizacyjne zadania ze stereometrii są takie, to krzyż na drogę dla mnie
3 mar 15:24
Saizou : Dasz radę, policzysz kilka takich zadań i będzie z górki
3 mar 15:34
Jerzy:
Jeśli w treści zadania masz powiedziane ,że wysokość to H , to traktujesz to jako pewną stałą,
której wartość nas nie interesuje
Rozwiąż przykład z 14:49 od Saizou.
3 mar 15:34
salamandra: Jerzy, akurat takie zadania jak podał Saizou miałem miesiąc temu przy okazji planimetrii i one
były znośne, a tutaj to czarna magia, przynajmniej z początku
3 mar 15:36
Jerzy:
Mechanizm jest zawsze ten sam w przypadku zadań optymalizacyjnych.
3 mar 15:37
salamandra: Dostaje czkawki, gdy nie ma żadnych liczb, tylko same literki, tak jak w przypadku zadania,
które przed chwilą wstawiłem− z tydzien temu wrzucałem tu zadanie niemalże identyczne, tylko
obwód był podany, oraz jakiś tam kąt i co prawda trzeba bylo konkretną objętość obliczyć, ale
tam wiedziałem jak ruszyć przynajmniej
3 mar 15:40
an:

Jak poprzednio Ci napisałem zobacz jak proste jest to zadanie
algebrę przecież miałeś to skąd ta rozpacz nad paroma literkami
| | 1 | |
V= |
| πx2h wyznaczamy zależność h od x , np. z proporcji |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | H | | H | |
V= |
| πx2h= |
| πx2 |
| (R−x)= |
| π(Rx2−x3) |
| | 3 | | 3 | | R | | 3R | |
| | H | | H | |
V'=( |
| π(Rx2−x3))'= |
| π(2Rx−3x2) |
| | 3R | | 3R | |
x(2R−3x)=0
3 mar 21:56
salamandra: Dziękuję Ci, masz rację, tylko po prostu trzeba wiedzieć co od czego uzależnić, co wziąć za
stałą itp i z tym miałem/mam problem.
3 mar 21:59