Trudne zadanko
Filip: Wiadomo, że a/(b + c + d) = 4/7 oraz a/(b + c) = 7/5 wyznacz wartośćwyrazenia d/a
3 mar 12:49
wredulus_pospolitus:
| a | | 4 | | b+c+d | | 7 | | b+c | | 5 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| , a wiemy, że |
| = |
| |
| b+c+d | | 7 | | a | | 4 | | a | | 7 | |
| | d | |
w takim razie |
| = ....  |
| | a | |
Czy aby na pewno takie trudne to zadanko
3 mar 12:55
Saizou :
7a=4(a+b+d)
dokończ...
3 mar 12:56
a@b:
Można też tak:
| | 4 | | 4 | | 7 | |
b+c=x to a= |
| x+ |
| d i a= |
| x |
| | 7 | | 7 | | 5 | |
3 mar 13:03
Filip: Dzięki wielkie to zadanie wydawało mi się o wiele trudniejsze
3 mar 13:04
Filip: 7a = 4(5/7a + d)
7a = 20/7a + 4d
7a − 20/7a = 4d / *7
49a − 20a = 4d
29a = 4d /:4
29/4 a = d /:a
29/4 = d/a
Tak to powinno fachowo wyglądać?
3 mar 13:10
3 mar 13:16
Saizou : Przy mnożeniu obustronnie przez 7 nie pomnożyłeś prawej strony
3 mar 13:17
Jerzy:
Najprościej masz pokazane 12:55
3 mar 13:18
a@b:
3 mar 13:19