rombie ABCD przekątne przecinają się w punkcie S
Anna: W rombie ABCD przekątne przecinają się w punkcie S oraz |AB| = a, |∡BAD| = α, α ∊ (0,π/2). Na
boku BC i CD wybrano punkty E i F tak, że |BE| : |EC| = |DF| : |FC| = 2 : 3. Oblicz pole
trójkąta EFS
3 mar 10:06
a7: liczymy pole rombu z wzoru z sinusem kąta α
P=a
2sinα
PΔEFS=P−PΔEFC−(1/2)*P−2*PΔBES
PΔBES liczymy z wzoru z sinusami, a przedtem z tw. cosinusów liczymy odcinek BS
d
2=a
2+a
2−2a
2cosα=2a
2(1−cosα)
|BS|=a
√(1−cosα)
PΔBSE=1/2*2/5a*a
√(1−cosα)*cos(90−α/2)=....
PΔEFS=P−PΔEFC−(1/2)*P−2*PΔBES
niestety nie działa robienie rysunków
3 mar 12:09
a7: PΔEFC=1/2*3/5a*3/5a*sinα
3 mar 12:10
a7: wychodzi mi
PΔEFS=2/5a2*(4/5sinα−√1−cosα*cos(90−α/2))
3 mar 12:19
a7:
3 mar 12:28
a@b:
P(EFS)= P(BCD)−2P(BSE)−P(ECF) i e=a*sin(α/2) i sinβ= cos(α/2)
oraz 2sin(α/2)*cos(α/2)= sinα
zatem
| | a2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | |
P= |
| sinα −2* |
| *e* |
| a*sinβ− |
| *( |
| a)2*sinα |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | a2 | | 2a2 | | 9a2 | |
P= |
| sinα − |
| *cos(α/2)*sin(α/2) − |
| sinα |
| | 2 | | 5 | | 50 | |
P=.......
================
3 mar 12:28