Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
Mirosław: Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
−x
2 +3x + |x−4| = m
rozwazyłem 2 przypadki i odpowiedzi to m=0 i m =5 jednak w odpowiedziach jest samo m=5 i
nie mam pojecia dlaczego mam odrzucic m=0 , mozliwe ze zrobilem cos zle dlatego prosze o pomoc
2 mar 21:05
Mirosław: juz rozwiazałem

po prostu dla m=0 x nie nalezał do dziedziny
2 mar 21:10
Leszek: Dla x≥ 0 , −x2 +4x −4 = m , dla x< 0 , −x2 +2x +4=m
Pamietaj o zalozeniach !
2 mar 21:10
Patryk: Nie powinno być raczej dla x ≥ 4 i x < 4 ?
2 mar 21:51