trygonometria
Dominik:

Korzystając z wykresu funkcji f(x) =2x
3−3x
2+1
rozwiąż równanie:
2cos
3x − 3cos
2x + 1 = 0
Z góry przepraszam za rysunek
2 mar 20:59
wredulus_pospolitus:
t = cosx ; t ∊ <−1 , 1>
z wykresu łatwo zauważyć, że
f(t) = 0 ⇔ t = −1 lub t = 1 (co jest w naszym rozpatrywanym przedziale)
stąd:
cosx = −1 lub cosx = 1
dokończ
2 mar 21:00
Dominik: f(t) = 0 dla 1 i −1/2, dobrze mi się wydaje, że źle odczytałeś z wykresu?
2 mar 21:12
Dominik: cosx = 1 dla x= 2kπ
cosx = −1/2 dla x = 2/3π+2kπ i −2/3π+2kπ
tak by wyszło mi
2 mar 21:19