Cześć, zrobiłem już kilkanaście zadań tego typu i już ich nie cierpię, koszmarnie sie je liczy.
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy obliczenia się zgadzają, bo niby odpowiedź jest inna niż ta moja
ale ja to zrobiłem trochę inną drogą i inna odpowiedź wyszła:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3879.html <−−−−− treść zadania
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| a√3 | ||
d2 + x2 = ( | )2 | |
| 2 |
| a2−2d2 | ||
... x = √ | ||
| 2 |
| d2 | ||
y = | ||
| x |
| d2 | |||||||||||
y = | |||||||||||
|
| 2d4 | ||
H2 = d2 + | ||
| a2−2d2 |
| 2d4 | ||
po wyliczeniach wychodzi: H = √1+ | ||
| a2−2d2 |
| a2√3 | 2d4 | |||
V = 1/3 * | * √1+ | −−−−−−− taka objętość mi wyszła. | ||
| 4 | a2−2d2 |
| 3*a2−2*d2 | ||
x=√( | ) | |
| 2 |
| √(3*a2−4*d2) | ||
x= | ||
| 2 |