matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiadomo ze
Kacper :
Wiadomo, że tgα = 3 i 0° < α < 90°. Wyznacz sinα i cosα.
2 mar 19:46
Szkolniak:
sinα
(tgα=3 ∧ tgα=
) ⇒ sinα=3cosα
cosα
sin
2
α+cos
2
α=1 9cos
2
α+cos
2
α=1
1
√
10
cos
2
α=
⇒ cosα=
, bo α∊(0
o
;90
o
)
10
10
3
√
10
sinα=
10
2 mar 20:01
Saizou :
albo z Pitagorasa przeciwprostokątną d
2
=9x
2
+x
2
=10x
2
d=x
√
10
3x
3
√
10
sinα=
=
x
√
10
10
x
√
10
cosα=
=
x
√
10
10
2 mar 20:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick