cosinus kąta między krawędzią boczną i płaszczyzną podstawy
Jolka: Powierzchnia boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest 4 razy większa od powierzchni
podstawy. Oblicz cosinus kąta między krawędzią boczną i płaszczyzną podstawy
2 mar 18:07
Szkolniak:

| | 3 | | a2√3 | | 2a√3 | |
Pb=4Pp ⇒ |
| ah=4* |
| ⇒ h= |
| |
| | 2 | | 4 | | 3 | |
z
niebieskiego Δ:
| a2 | | 4 | | 11 | |
| +H2= |
| a2 ⇒ H2= |
| a2 |
| 9 | | 3 | | 9 | |
z
brązowego Δ:
| 4 | | 11 | | √15 | |
| a2+ |
| a2=b2 ⇒ b= |
| a |
| 9 | | 9 | | 3 | |
stąd:
| | 2 | | a | | 6 | | 2√15 | |
cosα= |
| * |
| ⇔ cosα= |
| ⇔ cosα= |
| |
| | 3 | | | | 3√15 | | 15 | |
wybacz za rozjechany rysunek
2 mar 18:50