aksjomat
Wolfik: | | sin2x | | cos2x | | 1 | |
Oblicz |
| + |
| , jeśli sinxcosx= |
| , gdzie α jest kątem ostrym. |
| | cosx | | sinx | | 3 | |
| | sin2x | | cos2x | | sin2xcosx+cos2xsinx | |
|
| + |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| sinxcosx(sinx+cosx) | |
| /()2 |
| sinxcosx | |
mogłem podnieść do kwadratu? wyszło mi 5/3, w odpowiedziach 2
√15/3
2 mar 16:39
wredulus_pospolitus:
TRAGEDIA

jeszcze raz do wspólnego mianownika
2 mar 16:45
2 mar 16:48
Wolfik: | (sinx+cosx)(sin2x+cos2x−sinxcosx) | |
| |
| sinxcosx | |
2 mar 16:49
Jerzy:
I z czym masz dalej problem ?
2 mar 16:54
Wolfik: | (sinx+cosx)2/3 | |
| =2(sinx+cosx)=2sinx+2cosx=? |
| |
2 mar 16:59
a7: sinx*cosx=1/3
2sinxcosx=2/3
sin
2x+cos
2x+2sinxcosx=2/3
(sinx+cosx)
2=5/3
teraz sobie poradzisz?
2 mar 17:01
a7: tam jeszcze powinno być w trzeciej linijce po lewej stronie −1 (godz.17:01)
2 mar 17:05
2 mar 17:08
Wolfik: to co mam w 16.49 to inny sposób tego co jest w 17.01?
2 mar 17:14
a7: to co masz 16:49 to przekształcenia wyrażenia, a to co ja policzyłam to z sinxcosx=1/3 ile jest
sinx+cosx
żeby podstawić do przekształconego przez Ciebie wyrażenia
2 mar 17:39
Wolfik: okej, rozumiem... dziękuję
2 mar 17:47