Równanie zespolone (z+5)^2=i
Chudini: Znaleźć rozwiazanie równania. Liczby zespolone
(z+5)2=i
Dochodzę do momentu ze √Δ=2√i. Jak to rozpisać?
2 mar 16:04
ABC:
po kiego grzyba delta, zauważ że (1+i)2=2i i przeskaluj tylko
2 mar 16:20
Chudini: W jakim sensie przeskalowac?

nie bardzo rozumiem o co chodzi przyjacielu, nie miałem jeszcze
tego na zajęciach (jeśli w ogóle bede miał)
Zależność napisana przez ciebie jest oczywiście prawidłowa, ale jak z niej skorzystać w moim
przykładzie?
2 mar 16:29
ABC:
przeskalować znaczy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć :
a ponieważ także (z+5)
2=i, te dwie liczby są równe lub są przeciwne i koniec zadania
2 mar 16:53
daras: Hudini nie był chudy
3 mar 18:10
Mila:
(1+i)
2=2i
| | 1+i | | 1+i | |
z+5= |
| lub z+5=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
dokończ
3 mar 22:36