stereometria
salamandra:

Zadanie:
Na kuli opisano stożek. Stosunek pola podstawy stozka do pola powierzchni kuli jest równy
a) miarę kąta rozwarcia stozka
b) stosunek objętości kuli do objętości stozka
c)stosunek pola powierzchni całkowitej stozka do pola powierzchni kuli
Pp
s− pole podstawy stozka
Pk− pole powierzchni kuli
Pp
s=πR
2, gdzie R− promień podstawy stożka
Pk=4πr
2 − gdzie r− promień kuli
4πR
2=12πr
2
R
2=3r
2
R=r
√3
Dotarłem do tego momentu, nie wiem jak to teraz wykorzystać
2 mar 15:59
salamandra:

r
2+(r
√3)
2=d
2
d=2r
α=30 stopni
to 2α=60 stopni
można tak?
2 mar 16:13
a7: no chyba tak można , bo wyszło że przekrój stożka jest trójkątem równobocznym
2 mar 16:29
salamandra: Dzięki
2 mar 16:30
salamandra: b) wyznacz stosunek objętości kuli do objętości stożka
V
s=π*(r
√3)
2*3r=9r
3π
| | 4 | | 1 | | 4 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 9r3π | | 3 | | 9 | | 12 | | 3 | |
c) stosunek pola powierzhcni całkowitej stozka do pola powierzchni kuli
Pk=4πr
2
(3r)
2+(r
√3)
2=l
2 gdzie l− tworząca stożka, a 3r=H
l
2=12r
2
l=r
√12= 2r
√3
Ps=(r
√3)
2*π+π*r
√3*2r
√3= 3r
2π+2r
2*3π=3r
2π+6r
2π=9r
2π
Dobrze?
2 mar 22:14
Mila:

Poprawka 16:30
1) W ΔAOP: R=r
√3 dobrze wyznaczyłeś.
α=30
o
|∡A|=60
o=|∡B|
β=60
2) |OS|=3r
| Vk | | 4πr3 | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| Vs | | π*(r√3)2*3r | | 9 | |
2 mar 23:01
salamandra: | | 4 | |
Milu, ostatnia linijka to nie przypadkiem |
| πr3? |
| | 3 | |
2 mar 23:05
Mila:
c)
P
ck=4πr
2
P
cs=π(r
√3)
2+π*r
√3*2r
√3=π*(3r
2+2*3r
2)=9πr
2
2 mar 23:07
salamandra: | | 9 | |
I nie wiem czemu w c) zapomniałem napisać stosunek, to oczywiście będzie |
| |
| | 4 | |
2 mar 23:07
Mila:
Pominęłam "3" w obu mianownikach, bo się uproszczą.
2 mar 23:09
salamandra: Zapomniałem objętość stożka przez 1/3 pomnożyć
2 mar 23:10
Mila:
To uważaj , bo stracisz punkty.
Dlatego pisałam rozwiązanie.
Co dostałeś z planimetrii i jak Ci poszło ze stereometrią?
2 mar 23:12
salamandra: Z planimetrii 6, stereometria również dobrze, jutro umieszczę swoje rozwiązania z zadaniami w
których mam wątpliwość
2 mar 23:14
Mila:
No to gratulacje!

A tak narzekałeś na geometrię. Geometria jest pięknym działem matematyki.
2 mar 23:17
salamandra: No jak już w końcu załapalem te wszystkie zależności w wielokątach, okręgach, a w wielościanach
miedzy innymi te nieszczęsne rzuty (szukanie kata prostego miedzy innymi), to już w miarę z
górki. W tym tygodniu kończę bryły obrotowe, jutro mam dostać jakieś bardzo trudne zadania od
nauczyciela, a od następnego tygodnia prawdopodobieństwo
2 mar 23:19
Mila:
Praca popłaca

Podoba mi się Twoja determinacja.
2 mar 23:23
salamandra: Mogłaby być większa

przez miesiąc prawie Kiełbasy nie ruszyłem, bo ciagle tyle na bieżąco
jest
Pewnie gdybym w domu nie mógł polegać na Waszej pomocy to bym się zniechęcił i nauka nie byłaby
tak efektywna

Dobrej nocy i dziękuję
2 mar 23:26
Mila:
Dobranoc
2 mar 23:32