stereometria
salamandra: Zadanie:
Kulę metalową o promieniu R przetopiono na stożek, którego pole powierzchni bocznej jest trzy
razy większe od pola jego podstawy. Oblicz długość wysokości i promienia podstawy stożka.
Wykonaj obliczenia dla R=3√2
No i nie wiem jak to zrobić, bo wydawało mi się, że ten promień kuli to będzie również promień
podstawy stożka, ale chyba nie.
Bo ja zrobiłem tak
Pp=π*(3√2)2= 3√4π
Pb=3*3√4π
Pb=πRl
33√4π=π*3√2*l / : π
33√4=3√2*l
l=33√2
2 mar 15:15
a7: trzeba obliczyć objętość kuli i tą samą objętość ma stożek, ale nie promień podstawy
2 mar 15:17
salamandra: Jak to może mieć tę samą objętość, gdy części kuli się pozbędziemy, czy źle myślę?
2 mar 15:18
a7: V
Kuli=4/3π*2=8/3π
3πr
2=πrl
r=l/3 H=P{l
2−(l
2/9)} H=(2l
√2)/3
2 mar 15:26
a7: kulę przerobiono na stożek czyli rozumiem, że stopiono całą i zrobiono z niej stożek ( z tego
metalu z którego była)
2 mar 15:27
salamandra: Rozumiem teraz, ja to myślałem, że tak jakby zostalo troche materiału straconego i powstał
stożek

zrobiłem tak:
2) Pp=πr
2 gdzie r= promien stozka
Pb=πrl gdzie l= tworząca stozka
Pb=3πr
2 (bo trzykrotność pola podstawy)
πrl=3πr
2
3) z tw. Pitagorasa (promień, wysokość, tworząca)
H
2+r
2=(3r)
2
H
2+r
2=9r
2
H
2=8r
2
H=2r
√2
4) mając jedną niewiadomą wstawiam do objętości kuli
8
√2= 4r
3
2
√2=r
3
| | 1 | | 1 | |
8( |
| ) (do potęgi |
| ) = r3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
8( |
| ) (do potęgi |
| ) = r |
| | 6 | | 6 | |
6√8=
6√23 =
√2
H=8r
2 = 8*2=16
Domyślam się że w czwartym punkcie można to było jakoś łatwiej zrobić?
2 mar 15:37
Mila:
============
1)3πr
2=π*r*l z treści zad.
l=3r
h
2=(3r)
2−r
2
h=
√8*r
| | 4πR3 | | 1 | |
2) |
| = |
| *π*r2*√8*r −porównanie objętości |
| | 3 | | 3 | |
licz dalej sam, chcę widzieć, jak sobie poradzisz z pierwiastkami i potęgami
2 mar 15:45
2 mar 15:52
salamandra: No to wyszło

, dziękuję
2 mar 15:53