Obliczanie sin2x i cos2x
Lolek: Oblicz sin2x i cos2x jesli cosx = −1/3 oraz x ∊ 3.ćw
Bardzo prosze o pomoc , z góry dziękuję
2 mar 15:13
a7: sinx w trzeciej ćw<0
liczysz z jedynki trygonometrycznej
a sin2x=2sinxcox
natomiast cos2x=cos2x−sin2x
podstawiasz i Ci wyjdzie
czy taka podpowiedź wystarczy?
2 mar 15:43
lolek: tylko właśnie liczę z jedynki i zły wynik mi wychodzi

,jeżeli dobrze to rozpisuje:
sin
2x+cos
2x=1
sin
2x + (−1/3)
2=1
sin
2x+1/9=1
sin
2x=8/9
sinx=
√8/3 lub sinx=−
√8/3
wybieram sinusa ujemnego czyli sinx=−
√8/3
2 mar 15:51
a7: no moim zdaniem dobrze czyli −2√2/3
2 mar 15:52
lolek: dobra już wszystko się zgadza nie zauważyłem ,że mogę wyciągnąć przed pierwiastek , dzięki za
pomoc
2 mar 15:57