Trapezy
kasia :

Bardzo prosze o pomoc

Drużyna harcerska miała do dyspozycji kawałek materiału w kształcie trapezu prostokątnego.
Materiał ten przeznaczono na chorągiewkę. W tym celu złożono materiał wzdłuż linii łączącej
środki ramion trapezu; miała ona długość 0,9m. Potem odcięto skrawek w kształcie trójkąta
równoramiennego, wyznaczony przez złożenie materiału (jak na rysunku). Trójkątny ścinek miał
pole 600 cm2, a jego podstawa miała długość 0,4m. Oblicz:
a) obwód chorągiewki z dokładnością do 0,01m;
b) pole chorągiewki.
driver:

P
Δ=a*h:2=20h=600⇒h=30cm⇒wys. trap.=60cm
(a+b):2=90cm⇒a+b=180cm→suma podst. trapezu
P
T=(a+b)*h:2=180*60:2=5400cm
2
b) P
H= 5400−600=.......
a)r
2=40
2+60
2=1600+3600=5200⇒r=
√5200≈72,11cm←ramię
L
H=180−40+60+72,11=.....