aksjomat
Wolfik: | | cos20(1+tg210) | |
Udowodnij, że |
| =1 |
| | 1−tg210 | |
2 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
| | cos2a + sin2a | | cos2a | |
Licznik = cos2a(1 + tg2a) = cos2a |
| = |
| = |
| | cos2a | | cos2a | |
| | cos2a − sin2a | |
= |
| = 1 − tg2a = Mianownik |
| | cos2a | |
c.n.w.
2 mar 15:06
wredulus_pospolitus:
jak widzisz −−− jest to prawda dla dowolnego kąta a, o ile tylko cosa istnieje oraz tg2a ≠ 1
2 mar 15:07
Mila:
| | cos2 | | cos2 | |
= |
| = |
| =1 |
| | cos21−sin21 | | cos2 | |
2 mar 15:10
Wolfik: skąd wzięło się cos2a+sin2a?
2 mar 15:11
Wolfik: okej, wiem już
2 mar 15:14
Wolfik: dziękuję
2 mar 15:15