Prawo rozdzielnosci mnożenia wzgledem dodawania
Łukasz2247: Hej chciałbym sie czegos jeszcze dowiedzieć bo jest cos takiego jak prawo rozdzielnosci
mnozenia wzgledem dodawania:
np.
a*(a+b)=a*b+a*c a dla czego nie moge najpierw dodać tego co jest w nawiasie czyli (a+b) a potem
to pomnozyc
przez a.Bo ja mysle że janpierw wykonuje działania w nawiasie
2 mar 14:52
salamandra: 8*(2+3)
Najpierw dodam:
8*5=40
8*2+8*3=16+24=40
Oczywiście ze możesz
2 mar 14:55
ruszamy: Możesz. Oba zapisy są równoważne i znaczą to samo. Jednakże w Twoim zapisie jest pewien błąd.
a*(a+b) = a*a + a*b, zaś u Ciebie po prawej stronie mamy a*b + a*c, a to już nie jest
równoważne. Chyba, że c = a.
2 mar 14:56
Łukasz2247: Dzieki wielki to najlepsze forum zadankowe na którym byłem!
2 mar 14:59
Łukasz2247: tak tak tu chodziło o "b"
2 mar 15:01