Planimetria
Wojtek:

Obwód trapezu na rysunku wynosi 96;
Jest to trapez równoramienny w który mozna wpisać okrąg
Oblicz długość promienia okręgu.
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym czworokącie.
Wyszedł mi promien okręgu wpisanego 9 i opisanego 39.87450,
jest w stanie ktos to sprawdzić?
2 mar 01:19
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
i nie podawaj takich IDIOTYCZNYCH wartości jak 39.87450 <−−− tylko w postaci ułamkowej pisz
2 mar 01:30
wredulus_pospolitus:
Ja rozumie, że na maturze masz zakodować ileś tam cyfr po przecinku, ale to nie matura.
2 mar 01:31
a7: 2x+2x=96 x=96/4=24
a+b=48
y=(48−b)/2
(b+y)2+√242−y2=900
2 mar 01:35
a7:
2 mar 01:36
Wojtek:

a+b=2x
a+b+2x=96
x=24
b=48−a
(a−b)/2=(a−48+a)/2=a−24
z pitagorasa 24
2+x
2=30
2 z tego wychodzi że h=18 wiec promień to 9 a promień opisanego to
podstawa więc 18
2+(a−24)
2=24
2
2 mar 01:38
a7: Wojtek moim zdaniem z sufitu wziąłeś swoje czerwone 24
2 mar 01:49
a@b:

2r=h
| | a+b | |
2x=a+b to 4x=96 → x= 24 to |
| =24 |
| | 2 | |
2r=
√302−242=18 ⇒ r=9
Z tw. sinusów w ΔABC
2R=x/sinα ⇒ ........... R=20
i po ptokach
2 mar 01:49
a7:

| | 24 | | h | |
z podobieństwa trójkątów |
| = |
| a=720/h |
| | a | | 30 | |
2 mar 01:54
a7: o! po ptokach
2 mar 01:55
a7: a@b ja nie rozumiem 2r=√302−242 ? dlaczego?
2 mar 02:00
a@b:

I Pietia−Goras
2 mar 02:08
a7: ok już widzę czego nie widziałam (a+b)/2 =24 już rozumiem dzięki
2 mar 02:13
a@b:
2 mar 02:14
a7: nie no znowu nie rozumiem, a czemu (a+b)/2 to ten odcinek skąd to wiadomo?
2 mar 02:17
a@b:

W każdym trapezie równoramiennym:
| | a+b | | a−b | |
|AE|= |
| i |EB|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 mar 02:23
a7: dobrze wiedzieć
2 mar 02:24
a7: dziękuję!
2 mar 02:25
a@b:
2 mar 02:27