Stereometria
Wojtek: Mały Jaś bawi się klockami w kształcie sześcianu o boku długości . Ze wszystkich klocków
zbudował sześcian o krawędzi , który następnie zburzył i z klocków utworzył graniastosłup
prawidłowy czworokatny. Wówczas okazało się, że został mu jeden klocek. Oblicz pola
powierzchni całkowitych obu brył.
2 mar 00:48
a7: zakładamy, że zbudował sześcian i graniastosłup w środku pełny
jeśli bok jest a (załóżmy dla uproszczenia a=1) to krawędź sześcianu będzie 2a , 3a, 4 a , 5a,
6a
objętości bedą równe 8a3 27, 64 125 , 216, 343, 512, 729, 1000
teraz graniastosłup o podstawie kwadratu
miałby w podstaiwe 4 klocki lub 9 lub 25 lub 36 lub 49 64 81 100
125:4=31 r 1
może to być np graniastosłup 2x2x31 (z sześcianu 5x5x5)
wtedy pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 6a2 czyli 6 gdy a=1, a pole powierzchni
graniastosłupa równe
2*4a2+4*2a*31a=8a2+8*31a2=8*32a2=256a2 (czyli 256 dla a=1)
2 mar 01:01
Wojtek: bok o długości 2 a krawędź sześcianu 8, ucielo mi przepraszam
2 mar 01:14
a7: czyli a=2
czyli sześcian 8x8x8 (czyli 64 klocki)
to w podstawie budujemy kwadrat z 9 klocków 9X7 pięter =63 zostaje 1 klocek
Pole powierzchni sześcianu to 6*22=24
Pole powierzchni graniastosłupa to 2*9+4*3*7=18+84=102
2 mar 01:22
a7: pole powierzchni graniastosłupa
2*182+4*6*7=2*324+168=816
2 mar 01:23
a7: jeszcze raz poprawka
2*182+4*6*14=1024
2 mar 01:25
wredulus_pospolitus:
W takim razie krawędź sześcianu składa się z 4 klocków.
V
szescianu = 8
3 = 516 [j
3]
skoro miał jeden klocek zostać, to graniastosłup musiał mieć objętość:
8
3 − 2
3 = 504 [j
3]
Skoro jest to graniastosłup prawidłowy czworokątny to w podstawie jest kwadrat, więc
V = a
2*h = 504
stąd mamy możliwości:
a , h
1 , 504
2 , 126
3 , 168
6 , 14
Pierwsza i trzecia możliwość odpada (krawędzie nie są liczbami parzystymi, więc klocki by nie
pasowały).
Druga też odpada − bo to byłoby nic innego jak układanie klocka na klocek −−− wtedy by mu jeden
klocek nie został, bo by go po prostu dołożył na samą górę (chyba że już by nie sięgał albo
dotarł do sufitu

)
Więc wymiary tego graniastosłupa to będzie 6 x 6 x 14
Liczysz P
c
2 mar 01:28
a7: i kolejna poprawka
2*36+4*6*14=372

może jeszcze ktoś sprawdzi, bo pomysł jest dobry,ale plączę się w obliczeniach
2 mar 01:29
Bleee: 01:29 jest ok
2 mar 01:41
a7: dzięki
2 mar 01:46