Kombinatoryka
Kasia18:
Strzelec trafiający do tarczy z prawdopodobieństwem 0.5 rzucił trzema monetami symetrycznymi.
Następnie oddał tyle strzałów do tarczy, ile wypadło orłów.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że tarcza została trafiona przynajmniej raz?
Bardzo potrzebuję pomocy w tym zadaniu
2 mar 00:05
wredulus_pospolitus:
Z przeciwnego:
A
0 − nie strzelał ani razu
A
1 − strzelał raz i nie trafił
A
2 − strzelał dwa razy i nie trafił
A
3 − strzelał trzy razy i nie trafił
Policz prawdopodobieństwo każdego z nich.
Dalej sobie poradzisz
2 mar 00:11
a7: P(A)=1−P(A')
P(A')=P(A
0)+ 1/2P(A
1)+1/2P(A
2)+1/2P(A
3)=
=1/8+1/2*3*1/8+1/2*3*1/8+1/2*1/8=9/16
P(A)=1−9/16=7/16
2 mar 00:37
wredulus_pospolitus:
a7 −−− no tak nie bardzo
P(A
0) = 1/8 ok
2 mar 01:01
a7: jasne
2 mar 01:02
a7: dzięki
2 mar 01:02
Kasia18: czyli 1 − 1/8 + 3*1/8*1/2 + 3*1/8*(1/2)2 + 1/8*(1/2)3 to odpowiedz?
2 mar 01:07
2 mar 01:08
Kasia18: z minusami*
2 mar 01:08
wredulus_pospolitus:
albo z minusami
2 mar 01:09
Kasia18: 57.8% , wydaje się dość duże
2 mar 01:10
wredulus_pospolitus:
Dlaczego?
2 mar 01:14
wredulus_pospolitus:
Licząc wprost masz:
B1 − jeden orzeł i jedno trafienie:
P(B1) = 37.5%*50% = 18,75%
B2 − dwa orły i minimum jedno trafienie:
P(B2) = 37.5%*75% = 28,125%
B3 − trzy orły i minimum jedno trafienie:
P(B3) = 12.5%*87.5% = 10,9375%
W sumie to daje 57.8125%
2 mar 01:17