Kombinatoryka
Janosik: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A.otrzymamy dwa razy liczbę parzystą
B. pierwsza liczba będzie parzysta, a druga będzie nieparzysta
C. druga liczba będzie nieparzysta
D.pierwsza liczba będzie parzysta lub druga będzie nieparzysta.
Ω=42?
A)P(A)=20/42?
B)P(B)=9/42? Czy to jest dobrze?
C i d nie wiem
1 mar 21:12
a7: Ω=7*6=42
P(A)=(3*2)/42=6/42=1/7
P(B)=(3*4)/42=12/42=2/7
C.
11 12− 13 14− 15 16− 17
21 22− 23 24− 25 26− 27
31 32− 33 34− 35 36− 37
41 42− 43 44− 45 46− 47
51 52− 53 54− 55 56− 57
61 62− 63 64− 65 66− 67
P(C)=(6*4)/42=4/7 (te z minusem to zdarzenia niesprzyjające, które trzeba odjąć od wszystkich
przypadków, których jest Ω=42)
D
11 12− 13 14− 15 16− 17
21 22 23 24 25 26 27
31 32− 33 34− 35 36− 37
41 42 43 44 45 46 47
51 52− 53 54− 55 56− 57
61 62 63 64 65 66 67
wszystkich przypadków (możliwości) mamy 42 (Ω=42) niesprzyjających mamy 9
P(D)=33/42
1 mar 21:21
a7: C D źle
1 mar 22:18
a7: CD źle gdy losujemy bez zwracania i nie ma możliwości aby cyfry się powtórzyły
proponuję wypisz wszystkie możliwe zdarzenia i odejmij niesprzyjające, jest to sposób, który
jest dość pewny i nie tak bardzo czasochłonny
aczkolwiek jak widać też trzeba myśleć
1 mar 22:20
Janosik: P(D)=36/42
1 mar 22:28
Janosik: P(C)=11/21
1 mar 22:31
a7: 12− 13 14− 15 16− 17
21 23 24 25 26 27
31 32− 34− 35 36− 37
41 42 43 45 46 47
51 52− 53 54− 56 57
61 62 63 64 65 67
71 72− 73 74− 75 76−
niesprzyjające:11 ?
P(D)=31/42
1 mar 22:38
Janosik: Dlaczego −37 i −73?
1 mar 22:44
a7: minus jest po wyniku niesprzyjającym tj 12 14 16 32 34 36 52 54 72 74 76 (gdyż nie jest
spełniony ani warunek, że pierwsza jest parzysta ani warunek ze druga nieparzysta)
1 mar 22:52
a7: D. to jest trochę zadanie z haczykiem, ale już tu kiedyś było coś podobnego i wyszło na to (z
tego, co pamiętam), że tak należy interpretować taką treść, że wszystkie wyniki, gdzie jest
liczba parzysta z przodu(wybrana w pierwszym losowaniu) i wszystkie gdzie jest liczba
nieparzysta z tyłu (wybrana w drugim losowaniu)
1 mar 22:56
Janosik: Dziękuję
1 mar 23:05