parametr
trefix: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych rownania x2−(m+1)x−m=0 spelniaja warunek
8x1−x12x2<x1x22−8x2
1.Δ>0
to wyszło mi ,że m∊(−∞;−3−2√2)u(−3+2√2;+∞)
2. m∊(−∞;0)u(1+∞)
i wynik ostateczny m∊(−∞;−3−2√2)u(−3+2√2;0)u(1;+∞)
ktoś sprawdzi czy mam dobrze , ewentualnie gdzie robie błędy?
1 mar 20:17
trefix: zrobiłem jeszcze raz 2 i teraz wyszło m∊(−8;−1) ale też nie wiem czy to dobrze
1 mar 20:25
Jerzy:
A jak doszedłeś do rozwiązania 2) w pierwszej wersji ?
1 mar 20:30
trefix: znaczy teraz zrobiłem je ponownie i wyszedł mi przedział m∊(−8,−1)
z wzorów Viete'a
8x1−x12x2+8x2−x1x22<0
8(x1+x2)−x1x2(x1+x2)<0
(x1+x2)(8−x1x2)<0
(−b/a)(8−c/a)<0
(m+1)(8+m)<0 => m∊(−8,−1)
1 mar 20:33
trefix: wcześniej wykonałem błędne obliczenia(tak mi sie zdaje)
1 mar 20:34
trefix: to co mi pierwsze wyszło robiłem tak:
8x1(x1x2)+8x2(x1x2)<0
8[x1(x1x2)+x2(x1+x2)]<<0
8(c/a)(−b/a)<0
8(−m)(m+1)<0
8(−m2−m)<0
−8m2−8m<0
−8m(m−1)<0
m=0 v m=1
m∊(−∞;0)u(1+∞)
1 mar 20:36
trefix: no ale to było źle bo zle przepisalem
1 mar 20:37
trefix: zrobiłem z tym pierwszym wydaje mi sie ze jest poprawne i wynik wyszedł m∊(−8;−3−2√2)
1 mar 20:38
Jerzy:
Co jest na końcu warunku, bo napisałeś −8x2 ?
1 mar 20:41
trefix: ojj przypadek tam jest −8x2 nie 2
1 mar 20:43
a7: x1x22−8x2−8x1+x12x2>0
(x2+x1)(x1x2−8)>0
korzystamy z wzorów Viete'a
−(b/a)(c/a−8)>0
dasz rade dalej sam?
1 mar 20:49
trefix: a dlaczego −(b/a)(c/a−8)>0
mi wyszło jak liczyłem
8x1−x12x2+8x2−x1x22<0
8(x1+x2)−x1x2(x1+x2)<0
(x1+x2)(8−x1x2)<0
(−b/a)(8−c/a)<0
(m+1)(8+m)<0 => m∊(−8,−1)
1 mar 20:52
trefix: a dobra poprostu inny znak nieważne x)
i to to samo
1 mar 20:53
trefix: za dużo już zadań dziś zrobiłem i nie kontaktuje już
1 mar 20:53