Kombinatoryka
Janosik: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
B. pierwsza liczba będzie parzysta, a druga będzie nieparzysta
C. druga liczba będzie nieparzysta
D.pierwsza liczba będzie parzysta lub druga będzie nieparzysta.
1 mar 19:57
a7: Ω=49
B.
C.
D dobre

11 12− 13 14− 15 16− 17
21 22 23 24 25 26 27
31 32− 33 34− 35 36− 37
41 42 43 44 45 46 47
51 52− 53 54− 55 56− 57
61 62 63 64 65 66 67
71 72− 73 74− 75 76− 77
| | 37 | |
P(D)= |
| (tylko 11 zdarzeń niesprzyjających) |
| | 49 | |
1 mar 20:16
Janosik: A gdy mielibyśmy otrzymać 2 razy liczbę parzystą to byłoby P(E)=10/49?
1 mar 20:49
a7: to by było 9/49 (gdyż w pierwszym losowaniu 3 możliwe liczby i w drugim trzy możliwe liczby)
zdarzenia sprzyjające:
22 24 26
42 44 46
62 62 66
1 mar 22:29
a7: *w ostatniej linijce w środku 64
1 mar 22:29