wyznacznie funkcji
Lolek: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka podstawy ostrosłupa od jego krawędzi
bocznej wynosi √3.
a) Wyznacz objętość V ostrosłupa jako funkcję jego wysokości x i podaj dziedzinę tej funkcji
b) Dla jakiej wartości x objętość ostrosłupa jest najmniejsza? Oblicz tę objętość.
c) Naszkicuj wykres funkcji V
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

1 mar 19:15
ite:

|EF|
2=x
2−3
| | |EF| | | √3 | |
ΔEFS∼ΔSFC → |
| = |
| |
| | x | | |SC| | |
Jeśli wyliczysz z tej proporcji |SC|, to możesz wyliczyć pole podstawy i objętość w zależności
od x czyli pkt a/
1 mar 21:31
1 mar 23:49
a7:
1 mar 23:51
a7: ?
1 mar 23:52
a7:

Dziedzina
x>0
x
2−3>0
(x−
√3(x+
√3)=0
D: x∊(
√3,
∞) (?)
2 mar 00:01
2 mar 00:06
a7:

V(x)
min=9 dla x=3
2 mar 00:08
a7: V(x)
min=9 dla x=3 , żeby to wyliczyć trzeba policzyć pochodną i minimum lokalne czyli
przyrównać pochodną do zera
| | 6x2(x2−3)−2x3*2x | |
V'(x)= |
| |
| | (x2−3)2 | |
| 2x2(x2−9) | |
| =0 ⇔ (x2−9)=0 czyli x=3 lub x=−3 sprzeczne |
| (x2−3)2 | |
| | 2*33 | | 54 | |
dla x=3 Vmin(x)= |
| = |
| =9 |
| | 32−3 | | 6 | |
wyszło
2 mar 00:18
Lolek: Super ,dziękuję bardzo
2 mar 15:16