1 mar 18:18
TłumokMatematyczny: bo wiem ze tangens nie istnieje dla 90 i 270 stopni, czyli jak to zapisac?
1 mar 18:23
a7: moim zdaniem źle gdyż y=sinx dla x>0 y=−tgx dla x<0
1 mar 18:26
a7:
1 mar 18:28
TłumokMatematyczny: napisałam, że y=−tgx dla x<0
a gdzie widzisz tam y=sinx?
1 mar 18:28
a7: *miało być y=tgx dla x>0 y=−tgx dla x<0
1 mar 18:29
a7: Ty napisałaś y=tgx dla sinx>0 a to różnica
1 mar 18:29
TłumokMatematyczny: to jest zmazane przecież
1 mar 18:30
a7: może wkleiłaś nie ten rysunek, bo na tym co wkleiłaś jest tak jak mówię
1 mar 18:31
TłumokMatematyczny: mam 2 klamerki. jedna na gorze, jedna na dole. w tej na dole ten sinus jest zmazany. Czyli z
tej klamerki na górze też mam zmazać sin?
1 mar 18:33
a7: u mnie klamerka na górze jest nie zmazana, a jej w ogóle nie powinno być
tzn.
może być jedna klamerka
y=sinx/cosx dla x>0
y=−sinx/cosx dlax<0
i druga klamerka
y=tgx dla x>0
y=−tgx dlax<0
1 mar 18:36
TłumokMatematyczny: okej, juz wszystko jasne. narysowalam wykres i wyszlo mi tak jak tobie. Teraz mam odczytac z
wykresu rozwiazanie rownania y=1
Czyli bedzie to funkcja stała na wysokości 1.
W odpowiedziach mam że bedzie x= pi/4+kpi i x= −pi/4−kpi, k należy do N
Dwa pytania
1. czemu k należy do naturalnych a nie tak jak zawsze do całkowitych
2. czemu nie wystarczy odpowiedź x= pi/4+kpi, k należące do C
1 mar 18:45
a7: 1.przyjrzyj się wykresowi, pomyśl
2. przyjrzyj się wykresowi, pomyśl
a teraz "uprzejmie" Ci odpowiem
gdyby było x=π/4 +kπ k∊C to w prawą stronę od x=0 (od osi OY) by się zgadzało, ale w lewą nie
w lewą musimy dać −tgx=1 dla x=−(π/4)−kπ, gdyż wykres jest symetryczny względem osi OY, a nie
jest to "ciągle" tangens który ma stały okres
dlatego też k należy do naturalnych, jeśli należałoby do całkowitych to byśmy mieli
nieprawdziwe (takie któryc tu nie ma) rozwiązania po jednej lub drugiej stronie osi OY (tgx
jest tylko po prawej stronie −tgx jest tylko po lewej stronie osi OY)
1 mar 19:00
a7:

gdyby k należało do całkowitych uwzględniałabyś także granatowe kropki a tu chodzi tylko o
czerwone
1 mar 19:02
a7:

poprawka do rysunku
1 mar 19:05
TłumokMatematyczny: okej dziekuje bardzo
1 mar 19:11