DF
Alan: dziedzina funkcji
Wyznacz dziedzine funckji F(x)=√1+cosx+sinx
f(x) √2+log13 *(x2−6x−7)
1 mar 17:52
mr t: 1+cosx+sinx≥0
Próbuj rozpisać z 1 trygonometrycznej albo z tego ze cosx=sin(90+x)
1 mar 18:05
mr t: A drugi zapisz czytelnie
1 mar 18:07
Saizou :
1+cosx+sinx ≥ 0
| | √2 | |
cosx+sinx ≥ 1 |* |
| =sin45=cos45 |
| | 2 | |
| | √2 | |
sin45*cosx+cos45*sinx ≥ |
| |
| | 2 | |
dokończ
1 mar 18:13
Jerzy:
@Saizou, zly zwrot nierówności.
1 mar 18:17
Saizou : Dlaczego?
Z definicji pierwiastka kwadratowego (arytmetycznego) mamy, że
√a = b ⇔ b
2 = a dla a, b ≥ 0
zatem u nas wyrażenie pod pierwiastkiem
1+cosx+sinx ≥ 0
| | √2 | |
ale błąd jest istotnie w zapisie, że po prawej sronie nierówności powinno być − |
| |
| | 2 | |
1 mar 18:28