matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aksjomat
Wolfik:
π
π
√
3
Znajdź najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania cos
*sin4x−sin
*cos4x=
3
3
2
1
√
3
√
3
sin4x−
*cos4x=
2
2
2
1 mar 17:50
Saizou :
zauważ że jest tam wzór sin(x−y)=sinx*cosy−cosx*siny dalej sam
1 mar 18:06
a7:
czyli sin(4x−π/3)=π/3 4x−π/3=π/3 4x=(2π)/3 x=π/6 ?
1 mar 18:34
Wolfik:
π
√
3
sin(4x−
)=
3
2
π
2π
4x−π/3=π/3 v 4x−
=
3
3
2π
4x=
v 4x=π
3
π
π
x=
v x=
6
4
π
czyli najmniejszy x to
6
1 mar 19:11
Wolfik:
dziękuję
1 mar 19:13
Saizou :
1 mar 20:41