matematykaszkolna.pl
funkcja TłumokMatematyczny: Mam funkcję y = 3sin2x. amplituda wynosi tu 3. nie wiem co oznacza to 2x, to jest okres czy przesunięcie? okres wyliczałam zawsze ze wzoru Tnowy=Tstary/a Co jest tu 'a'?
1 mar 17:02
a7: rysunek2x to "zwężenie" sinusa, a=2 powyżej wykres y=sinx
1 mar 17:04
salamandra: tym "a" jest 2.
a7: rysuneky=sin2x
a7: rysuneky=3sin2x
1 mar 17:05
a7: najpierw rysujemy sinus, potem go "zwężamy"(wiemy że trzeba zwęzić podstawiając jakąś łatwą do obliczenia wartość), potem potrajamy wartości czyli ygreki
1 mar 17:07
TłumokMatematyczny: czyli to co przy x jest zawsze moim a?
1 mar 17:08
TłumokMatematyczny: mam funkcję w postaci y= AsinBx+C A to amplituda B to okres C to przesunięcie Dobrze?
1 mar 17:11
Jerzy: C − przesunięcie względem osi OY.
1 mar 17:20
a7: C w sensie przesunięcie w górę (jeśli C jest na plusie) jeszcze może być przesunięcie w prawo lub w lewo i tu jeśli coś odejmujemy od iks to przesunięcie jest w prawo (jakby odwrotnie) a jak dodajemy do x to przesunięcie jest w lewo
1 mar 17:21
Jerzy: B nie jest okresem,ale go zmienia.
1 mar 17:22
a7: A też nie jest amplitudą tylko jej połową(?), ale w uproszczeniu (dla zapamiętania) można sobie tak powiedzieć
1 mar 17:25
a7: cofam
1 mar 17:26
Jerzy: @a7, jeśli wykres funkcji f(x) przesuniemy o wektor [a,b], to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x − a) + b
a7: A jest amplitudą emotka
TłumokMatematyczny: skomplikowane to.
1 mar 17:29
Jerzy: @a7, amplituda odnosi się do ruchu drgającego lub falowego, a nie do funkcji trygonometrycznych.
1 mar 17:33
TłumokMatematyczny: mam funkcję w postaci y= AsinBx+C A to amplituda B dzięki temu znajdujemy okres C to przesunięcie WZGLĘDEM OSI OY A gdzie jest w tym wzorze przesunięcie względem osi OX?
1 mar 17:33
a7: rysunekrobimy krok po kroku zaczynając od funkcji podstawowej, (tutaj sinx) potem zwężamy lub rozszerzamy o tyle co przy x np(sin2x to zwężamy dwa razy) potem przesuwamy ( jesli by było np sin(x−π/4)) na koniec mnożymy wartości jeśli jest np tak jak tu 3sin2x (wystarczy zera zostawić w zerach a dotychczasowe "jedynki" i "minus jedynki" pomnożyć przez A)
1 mar 17:36
Jerzy: A to nie jest amplituda, tylko rozszerzenie zbioru wartości. B zminia okres zasadniczy. C przesuwa wzdłuż osi OY
1 mar 17:36
a7: sin(x−π/4) to przesunięcie w prawo sinx+C to przesunięcie w górę lub w dół
1 mar 17:37
a7: np. dla x=π/4 jest sin(π/4−π/4)=sin0=0 dlatego łatwo zapamiętać, w którą stronę przesuwać biorąc jakiś łatwy przykład
1 mar 17:40
TłumokMatematyczny: dziekuje wszystkim za pomoc.
1 mar 17:44