funkcja
TłumokMatematyczny: Mam funkcję y = 3sin2x.
amplituda wynosi tu 3.
nie wiem co oznacza to 2x, to jest okres czy przesunięcie?
okres wyliczałam zawsze ze wzoru Tnowy=Tstary/a
Co jest tu 'a'?
1 mar 17:02
a7:

2x to "zwężenie" sinusa, a=2
powyżej wykres y=sinx
1 mar 17:04
salamandra: tym "a" jest 2.
1 mar 17:04
a7:

y=sin2x
1 mar 17:04
a7:

y=3sin2x
1 mar 17:05
a7: najpierw rysujemy sinus, potem go "zwężamy"(wiemy że trzeba zwęzić podstawiając jakąś łatwą do
obliczenia wartość), potem potrajamy wartości czyli ygreki
1 mar 17:07
TłumokMatematyczny: czyli to co przy x jest zawsze moim a?
1 mar 17:08
TłumokMatematyczny: mam funkcję w postaci y= AsinBx+C
A to amplituda
B to okres
C to przesunięcie
Dobrze?
1 mar 17:11
Jerzy:
C − przesunięcie względem osi OY.
1 mar 17:20
a7: C w sensie przesunięcie w górę (jeśli C jest na plusie)
jeszcze może być przesunięcie w prawo lub w lewo i tu jeśli coś odejmujemy od iks to
przesunięcie jest w prawo (jakby odwrotnie) a jak dodajemy do x to przesunięcie jest w lewo
1 mar 17:21
Jerzy:
B nie jest okresem,ale go zmienia.
1 mar 17:22
a7: A też nie jest amplitudą tylko jej połową(?), ale w uproszczeniu (dla zapamiętania) można
sobie

tak powiedzieć
1 mar 17:25
a7: cofam
1 mar 17:26
Jerzy:
@a7, jeśli wykres funkcji f(x) przesuniemy o wektor [a,b], to otrzymamy wykres funkcji g(x) =
f(x − a) + b
1 mar 17:26
a7: A jest amplitudą
1 mar 17:26
TłumokMatematyczny: skomplikowane to.
1 mar 17:29
Jerzy:
@a7, amplituda odnosi się do ruchu drgającego lub falowego, a nie do funkcji
trygonometrycznych.
1 mar 17:33
TłumokMatematyczny: mam funkcję w postaci y= AsinBx+C
A to amplituda
B dzięki temu znajdujemy okres
C to przesunięcie WZGLĘDEM OSI OY
A gdzie jest w tym wzorze przesunięcie względem osi OX?
1 mar 17:33
a7:

robimy krok po kroku zaczynając od funkcji podstawowej, (tutaj sinx) potem zwężamy lub
rozszerzamy o tyle co przy x np(sin2x to zwężamy dwa razy) potem przesuwamy ( jesli by było np
sin(x−π/4)) na koniec mnożymy wartości jeśli jest np tak jak tu 3sin2x (wystarczy zera
zostawić w zerach a dotychczasowe "jedynki" i "minus jedynki" pomnożyć przez A)
1 mar 17:36
Jerzy:
A to nie jest amplituda, tylko rozszerzenie zbioru wartości.
B zminia okres zasadniczy.
C przesuwa wzdłuż osi OY
1 mar 17:36
a7: sin(x−π/4) to przesunięcie w prawo
sinx+C to przesunięcie w górę lub w dół
1 mar 17:37
a7: np. dla x=π/4 jest sin(π/4−π/4)=sin0=0 dlatego łatwo zapamiętać, w którą stronę przesuwać
biorąc jakiś łatwy przykład
1 mar 17:40
TłumokMatematyczny: dziekuje wszystkim za pomoc.
1 mar 17:44