funkcja
TłumokMatematyczny: Mam do narysowania funkcję y= |cos(x/2 − pi/6)|
Narysowałam już funkcje cosx. Wiem, ze muszę przesunąć o 30 stopni w prawo a z amplitudą to nie
wiem.
I co z tą wartością bezwzględną? Czy zmazuję to co po lewej i odbijam to co jest po prawej, czy
to co na dole nagle znajduje się na górze?
Nie wiem kiedy robi się tym pierwszym sposobem, a kiedy tym drugim.
1 mar 16:06
Jerzy:
To co pod osią OX odbijasz nad oś OX.
1 mar 16:09
TłumokMatematyczny: ok, a co z amplitudą?
1 mar 16:11
Jerzy:
cos przyjmuje tylko wartości z przedziału [−1,1]
1 mar 16:13
TłumokMatematyczny: już wiem. a mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić kiedy robi się tym pierwszym, a kiedy tym drugim
sposobem?
1 mar 16:16
Jerzy:
Gdy w przepisie funkcji występuje tylko |x| , to wykres jest symetryczny względem OY, bo
funkcja jest parzysta.
1 mar 16:22
TłumokMatematyczny: Czy dobrze obliczyłam, że okresem tej funkcji jest 4pi? Jeśli tak, to jak mam to narysować... i
czy miejsca zerowe zostają wtedy takie same?
1 mar 16:38
TłumokMatematyczny: chyba nie. bo miejsca zerowe zostawały takie same przy zmienionej amplitudzie. i tak, gadam do
siebie
1 mar 16:42
Jerzy:
Dobrze: T = 4π
1 mar 16:55
a7:

y=cosx
1 mar 16:57
a7:

y=cos(x/2)
1 mar 16:57
a7:

y=cos(x/2−π/6)
1 mar 16:59
a7:

y=|cos(x/2−π/6)|
1 mar 17:00
TłumokMatematyczny: ile wynosi u ciebie jedna kratka?
1 mar 17:03
a7: jedna kratka=1
1 mar 17:08