funkcje
trefix: Dana jest funkcja ax2+bx+c.Wyznacz wszyskie wartości parametrów a,b,c wiedząc że funkcja f
jest rosnąca w przedziale <−∞;−1> i malejąca w przedziale
<−1;+∞),jednym z jej miejsc zerowych jest liczba −3 a w przedziale <0,2> najwiekszą wartością
funkcji jest liczba 6
okej więc:
f(x)=ax2+bx+c
a,b,c=?
f rośnie (−∞;−1>
f maleje <−1;∞)
f(−3) = 0
f(1)=0 bo xw=−1 i a<0
więc dla (0,6) f max w tym przedziale <0,2>
c=6
z iloczynowej obliczyłem a=3
i teraz pod co podstawić to b?
bo jak podstawie pod miejsce zerowe to wyjdzie inny wynik niz bym podstawil pod to 2
help
1 mar 15:52
Jerzy:
−b/2a = −1
f(−3) = 0
f(0) = 6
1 mar 15:59
a7: czy przypadkiem największą wartością na przedziale <0,2> nie jest −6 ?
1 mar 16:00
a7: a rozumiem
1 mar 16:00
trefix: a no tak przecież moge wykorzystać wierzchołek , zapomniałem dzięki!
1 mar 16:01