Ciągi geometryczne
Sebastian Porowski: Ostatnie zadanie z Ciągów
Proszę też o pomoc w rozwiązaniu tego najgorszego zadania z Ciągów jakie mam do przerobienia;
Dany jest nieskończony ciag arytmetyczny (An) taki że dla n≥1 A5=18. wyrazy a1a2,a13 Tego ciągu
są
Odpowiednio pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego
Wyznacz wzór na nty wyraz ciągu (an)
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego i poprzednich zadań
1 mar 04:51
janek191:
a5 = 18 = a1 + 4r ⇒ a1 = 18 − 4 r
a1, a1 + r, a1 + 12 r − kolejne wyrazy ciągu geometrycznego, więc
(a1 + r)2 = a1*( a1 + 12 r)
czyli
(18 − 3 r)2 = (18 − 4 r)*(18 + 8 r)
324 − 108 r + 9 r2 = 324 +144 r − 72 r − 32 r2
itd.
1 mar 09:59